Pyhtää etsii johtoonsa seuraavaa elinkeinoelämän osaajaa – Jyri Lippo ja Toni Vanhala ovat jo ilmoittautuneet

Pyhtään kunta alkaa etsiä uutta kunnanjohtajaa virallisesti ensi maanantaina, kun valtuusto myöntää eron nykyiselle kunnanjohtajalle Jouni Eholle ja päättää viran auki julistamisesta.
Rekrytointiprosessia varten nimettyä poliittista työryhmää johtaa valtuuston puheenjohtaja Tuija Arvila (sd.). Hallituksen puheenjohtaja Toni Vanhala (kok.) jääväsi itsensä valintaprosessista samalla, kun hän ilmoitti hakevansa Pyhtään kunnanjohtajan virkaa.
Arvilan mukaan tavoitteena on, että valtuusto pääsisi valitsemaan uuden kunnanjohtajan kokouksessaan 11.4.
Toisena kiinnostuksensa virkaan tuo esille Kotkamillsin henkilöstöjohtaja Jyri Lippo, jolla myös on kokoomuslainen tausta. Kuntavaaleissa Lippo pyrki Kotkan kaupunginvaltuustoon, mutta ei aivan ylittänyt äänikynnystä.

Nuuttila laittoi

draivin päälle

Kokoomustaustaiseen kunnanjohtajaan on Pyhtäällä viime vuosikymmenen aikana totuttu. Varsinais-Suomen nykyinen maakuntajohtaja Kari Häkämies piipahti Pyhtään johdossa 2011-2012. Hänen jälkeensä kunnanjohtajaksi valittiin liikkeenjohdon konsultti ja silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Olli Nuuttila.
Nuuttilan kaudella Pyhtäällä alettiin herätellä uinuvaa maaseutukuntaa kohti dynaamista yrityspaikkakuntaa. Nuuttila omaksui roolin näkyvänä kunnan keulakuvana ja edustajana, jonka tehtävänä on luoda positiivista draivia verkostoitumisella ja sosiaalisilla taidoilla tähtäimessään ennen kaikkea uudet työpaikat kuntaan sijoittuvien yritysten myötä.
Pyhtään sote-palvelut ulkoistettiin 2015 hyvällä menestyksellä. Sopimus Terveystalon kanssa päättyy 2024, jolloin uusi hyvinvointialue ottaa myös Pyhtään sote-palvelut huomaansa. Pyhtäällä pelätään ainakin jonkin verran, että nyt hyvin toimiva perusterveydenhuolto romuttuu uudistuksen myötä. Uudella kunnanjohtajalla on tässäkin asiassa pohdittavaa kuten koko palvelustrategian uudistamisessa.

Eho laittoi kierroksia lisää

Poliittisista nahisteluista aika ajoin tunnetuksi tulleen Pyhtään luottamushenkilöt alkoivat myös pikkuhiljaa löytää – positiivisen kunnanjohtajan myötä – yhteisen sävelen, joka tähtää paitsi kunnan, ennen kaikkea kuntalaisten eduksi.
Samoilla linjoilla jatkoi myös Nuuttilan seuraajaksi vuonna 2018 valittu Jouni Eho, jonka toimeliaisuus ja näkemyksellisyys on saanut paljon kiitosta Pyhtäällä ja kenties aiheuttanut ainakin lievää kateutta naapurikunnissa. Pyhtään imago on kirkastunut ja elinkeinopoliittisia hankkeita on syntynyt – keihäänkärkenä lentokentän alue kehittyvine palveluineen.

– Uuden kunnanjohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on keskeneräisten hankkeitten kuten Keihässsalmen alueen loppuun saattaminen sekä tulollaan olevien hankkeitten edistäminen, sanoo Tuija Arvila.
Tulollaan olevista hankkeista Arvila ei voi vielä kertoa enempää, mutta hän pitää uuden kunnanjohtajan prioriteetteina elinkeinoelämän verkostoitumista ja ulospäinsuuntautumista.

Kotkalainen Lippo olisi

henkilöstön ja työpaikkojen turvaaja

Kunnanjohtajakisaan ilmoittautuneista Jyri Lippo on koulutukseltaan Nuuttilan tavoin diplomi-insinööri. Toni Vanhala on hankkinut ylemmän korkeakoulututkinnon Heidelbergin yliopistossa Saksassa ja se vastaa valtio-opin tai yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa Suomessa.
Molemmat lähtevät tavoittelemaan kunnanjohtajan virkaa paitsi omasta mielenkiinnosta, myös ”yleisön pyynnöstä”. Niin Lippo kuin Vanhalakin on saanut heidät tuntevalta lähipiiriltä paljon yhteydenottoja ja kannustusta paikan hakuun.

– Minua on aina kiehtonut pienen kunnan johtaminen, jossa pääsisi vaikuttamaan ja verkostoitumaan ja näkisi oman kätensä jäljen, sanoo Jyri Lippo, joka on jättämässä Kotkamillsin henkilöstöjohtajan tehtävät helmikuussa.
Aiemmin Lippo toimi Nokian paperitehtaan Pohjoismaista vastaavana henkilöstöpäällikkönä. Hän sanoo omaavansa vahvat ja laajat verkostot ja uskoisi kunnanjohtajana kohtaavansa samankaltaisia asioita kuin työssään henkilöstöjohtajana hyvinvoinnin ja työpaikkojen turvaajana.
Kotkassa asuva Lippo rakentaa parhaillaan kesämökkiä Pyhtäälle.
Liike-elämästä kunnanjohtajaksi hypänneen Olli Nuuttilan mielestä kunnallishallinnon osaaminen ei ole kunnanjohtajan tehtävän hoitamisessa tärkeää. Hallintovirkamiehet ovat sitä varten. Mutta itsetarkoitus ei voi olla sekään, että valittavalla henkilöllä olisi yrittäjä- tai liike-elämätausta.

– Mutta ei se haitaksikaan ole, että ymmärtää yrittäjien tarpeita, Nuuttila sanoo.

Pyhtääläisellä Vanhalalla on

alueellista ja poliittista kokemusta

Jouni Ehon tavoin Toni Vanhala ponnistaa kohti Pyhtään johtoa Cursor Oy:n asiantuntijan paikalta. Tosin Vanhala on ehtinyt olla Cursorin Invest in -tiimissä vasta vuoden verran. Tiimi houkuttelee kansainvälisiä yrityksiä sijoittumaan Kotkan-Haminan seudulle.
Kymenlaakson liitossa Vanhala oli töissä 15 vuotta ensin aluekehityssuunnittelijana ja vuodesta 2011 kansainvälisten asiain päällikkönä, toimien lyhyen aikaa myös vs. aluekehitysjohtajana. Ennen Cursoriin menoa hän toimi vuoden verran Kotkan kehitysjohtajan Terhi Lindholmin viransijaisena.
Vanhala on ollut mukana kuntapolitiikassa vuodesta 1992 ja vuonna 1996 hänet valittiin ensimmäisen kerran Pyhtään valtuustoon. Nyt on menossa kuudes valtuustokausi yhden jäätyä vapaaehtoisesti väliin. Vanhala on toiminut myös Jyri Häkämiehen eduskunta-avustajana ja Ari Vatasen europarlamenttiavustajana Suomessa.
Kerran Vanhala oli myös itse eduskuntavaaliehdokkaana, mutta heikohkolla menestyksellä.

– Olen seitsemännen polven pyhtääläinen, vaikka varhaislapsuuteni asuinkin Kotkan Koivulassa. Vuodesta 1980 olen asunut Pyhtäällä ja tunnen kunnan tietysti erittäin hyvin.

– Lähden tavoittelemaan kunnanjohtajan paikkaa avoimin mielin ja toivon, että tulee paljon hyviä hakijoita, Toni Vanhala sanoo.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa