Pyhtään kulttuuritalo avautuu

Netta Norro galleriatilassa.

Pyhtään kulttuuritalo avataan yleisölle tänään. Pyhtään entistä kunnantaloa Siltakylässä on kunnostettu luovan alan toimijoille tämän vuoden alusta lähtien.
Hankkeen takana on helsinkiläinen tapahtuma- ja kulttuurituottajapariskunta Netta Norro ja Vesa Ristimäki sekä osa-aikapyhtääläinen Juha Tolonen, jotka ostivat entisen kunnantalon viime lokakuussa. Talo oli jäänyt tyhjilleen kunnanviraston muutettua uusiin tiloihinsa Huutjärven rannalle.
Taustatarinaan kuuluu myös pyhtääläinen laulaja ja laulunopettaja Emilia Vesalainen-Pellas, joka oikeastaan on idean äiti. Hän houkutteli viime vuonna Ristimäen katsomaan paikkaa ”sillä silmällä”. Ristimäki konsultoi tuolloin myös Kotkan tapahtumakeskusta.

Osa galleria-kahvilasta

Galleria, kahvila, residenssejä, työtiloja, kokoustiloja
Jo kotimatkallaan Helsinkiin Ristimäki tiesi, että hän tulisi palaamaan Pyhtäälle kuten kävikin. Nyt avattava Pyhtään kulttuuritalo haluaa olla ihmisiä varten ja mahdollisimman avoin paikka kohtaamisille.
Talossa on näyttelytila, joka samalla toimii Onni-kahvilan sisätiloina. Ensimmäisenä näyttelyn järjestäjänä on Pyhtään taideseura. Seuraavaksi on luvassa Pave Maijasen valokuvien näyttely. Näyttelystä ehdittiin sopia ennen muusikon kuolemaa.
Pave Maijanen harrasti valokuvausta 70-luvulta saakka. Pyhtään näyttely on hänen ensimmäisensä. Näyttely täydentyy valokuvataiteilija Stefan Bremerin levynkansikuvilla.
Yksikerroksisessa siipirakennuksessa on työskentelytiloja luovan alan pientoimijoille: taiteilijoille, ammatinharjoittajille, yhdistyksille ja pienille yrityksille.
Vesa Ristimäki on iloisesti yllättynyt työskentelytilojen herättämästä kiinnostuksesta. Kahdeksasta tilasta viisi on jo vuokrattu ja muistakin neuvotellaan. Emilia Vesalainen-Pellaksen lisäksi siivessä toimii pyhtääläinen kultaseppä Juha Reinikainen ja Loviisan kansanopisto, joka aloittaa tiloissa kudontaa kangaspuilla.

– Yritämme pitää kynnyksen niin matalalla, että ihmiset pystyvät tiloja käyttämään. Ihmisillehän tämä talo on tehty, Ristimäki sanoo.
Talo tarjoaa eri kokoisia tiloja työpajojen, retriittien, kurssien, leirien, kokousten ja pienimuotoisten seminaarien järjestämiseen. Yläkerrassa useita erilaisia residenssitiloja lyhyempi- ja pidempiaikaiseen käyttöön.
Kulttuuritaloa pyörittävä kolmikko toivoo myös, että se pääsee pian järjestämään myös tapahtumia suurella sisäpihalla. Luvassa on kuulemman maineikkaita esiintyjiä, aivan valtakunnan huipulta.

Vesa Ristimäki
Portaat yläkertaan
Pyhtään kulttuuritalo
Viime hetken laittoa ennen kutsuvieraiden tuloa.
Yläkerran residenssistä.
Sisääntuloaula
Teollisuusneuvos Reino Uusitalo kävi tuomassa kotkalaisen Jukka Griinarin veistämän karhun avajaislahjaksi. Jarkko Virtanen avusti.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa