Pyhtäänlinnan mysteeritaiteen arvoitus ratkesi – Timo Peri ja Reino Uusitalo lahjoittivat rautataidetta pyhtääläisille

Pyhtäänlinnan rantamaisemaan ilmestynyt rautataide ehti jo ihmetyttää pyhtääläisiä. (Pyhtään kunta/Jari Korkki)

Pyhtääläiset ovat jo jonkin aikaa ihmetelleet kunnanviraston eli Pyhtäänlinnan pihamaisemiin ilmestyneitä rautarakennelmia, joita on arvuuteltu ympäristötaiteeksi. Arvuuttelu on nyt päättynyt, kun viiden teoksen sarja on valmistunut, ja mysteerin taustalla olevat tahot ovat valmiita paljastamaan arvoituksen.

Kyse on tosiaankin ympäristötaiteesta. Teossarja on pyhtääläisen Timo Perin käsialaa, ja sen toteuttamisen on mahdollistanut pyhtääläinen teollisuusneuvos Reino Uusitalo.

Taiteilija Perin mukaan rautataiteen sarja kääntää katseet Huutjärven uuteen rantapuistoon ja järvelle.

– Se, millaisessa ympäristössä elämme, vaikuttaa meihin ja arvoihimme. Taiteen tarkoitus on tuottaa uusia ajatuksia ja näkökulmia. Luovuus on tuttujen asioiden uudelleen yhdistämistä, Peri kuvailee.

Lahjoitus sisältää leikkimielisen haasteen kuntalaisille

Pyhtään kunnalle teoksista ei koidu kuluja, joskin teosten valaisemista pimeän vuodenajan lähestyessä selvitetään. Kunnanjohtaja Jouni Eho antoi luvan teosten tilapäiseen sijoittamiseen kunnan omistamalle maalle.

– Kokonaisuutta kannattaa arvioida sitten, kun Pyhtäänlinnan uusi rantapuisto ja rantabulevardi ovat valmiina, Eho toteaa.

Peri ja Uusitalo ovat lahjoittaneet teokset Pyhtään kunnalle ja pyhtääläisille. Samalla he haluavat esittää kuntalaisille haasteen – ainakin puoliksi tosissaan.

– Siivotkaa pihanne, saatte paremman elämän.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa