Suodatinlaitteita ja imureita teollisuudelle valmistava Extor Oy sai järjestyksessään toisen Kotkan yrittäjäpalkinnon vuonna 1988 heti Onni Vilkas Oy:n jälkeen ja ennen monia muita. Markku ja Eeva-Liisa Vanhalan autotallissa Mäntykankaalla ja navetassa Kymin aseman tuntumassa tyhjästä syntynyt yritys oli kymmenessä vuodessa kasvanut oman kehitys- ja myyntityön ansiosta esimerkilliseksi ja menestyväksi vientiyritykseksi.
Myöhemmin yritys sai kokea myös kaupungin tylymmän puolen, sen, joka kenties konkretisoituu heikkoina tuloksina kyselytutkimuksissa, jotka mittaavat eri kaupunkien yrittäjäystävällisyyttä.
Extor Oy oli vauhtiin päästyään hankkinut entisen Kotka Marinen toimitilat Hovinsaarelta Kukkalahden rannalta ja laajensi niitä kahteen otteeseen vuosina 1989 ja 1998. Kunnes kaupunki alkoi vuonna 2009 puuhata Kukkalahden vesialueen täyttämistä. Kaupungin piti kiireesti saada lisää teollisuus- ja varastotilaa alueelle Extorin naapurissa olevan veneilyalan liikkeen Veleiron käyttöön ja venäläisten asiakkaiden tarpeisiin.
Vanhalat olivat myyneet Extorin liiketoiminnan helsinkiläiselle Peter Burmanille vuonna 2004, mutta kiinteistö oli jäänyt edelleen Vanhaloiden perustamalle Vaninvest Oy:lle, jonka vuokralaiseksi uusi Extor jäi.
Sekä Vaninvest että Extorin uusi omistaja vastustivat Kukkalahden täyttöä. Juuri paikan ja maiseman vuoksi Vanhalat olivat aikoinaan entiselle Ruununmaanlaiturille, nykyiselle Vasikkasaarentielle, tulleet ja paikan vuoksi Extorin uusi omistaja siihen jäi vuokralaiseksi.
Extorin omistaja ilmoitti vastineessaan, että jos Kukkalahti täytetään, hän siirtää Extorin Kotkasta pois. Ja niin lopulta tapahtuikin: Kukkalahti täytettiin, Vaninvest menetti varman vuokralaisen ja Kotkan kaupunki hyvän yritysveronmaksajan sekä 28 työpaikkaa. Extorista tuli voikkaalainen yritys vuonna 2017, mutta Vaninvestin vuokralaisena se oli lopettanut jo 2012.
Kaupungin toimenpiteiden seurauksena Vaninvest paitsi menetti liiketoimintakaupassakin sopimansa vuokrasuhteen, myös kiinteistön myyntiarvo romahti merenrantatontin ja -maiseman muututtua vesakoituvaksi täyttömaaksi. Ennen vesialueen täyttöä kiinteistön arvoksi arviointiin vähintään 500 000 euroa. Nyt sen myyntihinta on 280 000.
– Arvon lasku tekee kohteen jatkomyynnin hankalaksi ja kannattamattomaksi, Markku Vanhala sanoo.
Täyttömaalle ei myöskään ole toistaiseksi tullut minkäänlaista uutta liiketoimintaa, vaikka kaupungin piti päästä aloittamaan sen rakentaminen vuonna 2012 jo ennen AVI:n lupapäätöksen lainvoimaisuutta.
Kukkalahden täyttämisestä päättäneistä virkamiehistä moni on jäänyt eläkkeelle, kuten teknisen toimialan johtaja Risto Virtanen ja kaupunginjohtaja Henry Lindelöf. Nykyiset virkamiehet vetoavat siihen, että kaupunki on Kukkalahtea täyttäessään vain toteuttanut lainvoimaista asemakaavaa, jonka mukaan alue on teollisuus- ja varastoaluetta.
Kaupungininsinööri Matti Paavola oli vuonna 2009 suunnittelupäällikkönä suunnittelemassa Kukkalahden täyttöä. Myös Paavolan mukaan täyttö oli asemakaavan mukaista toimintaa ja tehtiin, koska Veleirolla oli tarve laajentaa.
Markku Vanhala on yrittänyt neuvotella Kotkan kaupungin kanssa korvauksesta menetettyjen vuokratulojen ja kiinteistön arvon romahtamisen vuoksi, mutta tuloksetta.
– Kaupunki ei ole korvaansa lotkauttanut.
– En ole katkera, mutta eniten on harmittanut se, että menetimme tämän vuoksi vuokratuloja monta sataa tuhatta euroa, Markku Vanhala sanoo.
Vanhalat ovat vaatineet kaupungilta 250 000 euroa korvausta Kukkalahden täyttämisen yritystoiminnalleen aiheuttamista vahingoista. Valitus on ollut Vaasan hallinto-oikeudessa jo vuosia.
Markku ja Eeva-Liisa Vanhala muuttivat 1970-luvun lopussa takaisin Kotkaan kymmenen Torniossa viettämänsä vuoden jälkeen ja ryhtyivät yrittäjiksi. Strategisesti jokin pääradan varrella sijaitseva kaupunki, esimerkiksi Hyvinkää, olisi ollut yrityksen kannalta parempi valinta, mutta Vanhalat halusivat takaisin synnyinseudulleen.
Yrittäjäpariskunnan koulutus oli yrittämiseen sopiva yhdistelmä: koneinsinööri ja taloustieteiden maisteri. Vuodet Torniossa, erittäin yrittäjämyönteisessä ja innovatiivisessa ympäristössä, teki Vanhaloistakin yrittäjiä.
– Olin aina ajatellut, että minusta tulee yrittäjä.
Tornion omakotitalon myyntirahoilla Extor otti ensiaskelet ja kun talorahat oli syöty, yritys alkoikin jo pärjätä omillaan. Kaiken perustana oli Vanhalan oma kehitystyö. Pelle Pelottomaksikin itseään kutsuva Vanhala sai keksinnöilleen 30 patenttia ja hänen aikanaan Extorissa valmistettiin 7000 imuria, joista iso osa meni vientiin Saksaan ja Sveitsiin.
– Ensimmäiset kokeilut tein omakotitalon pihalla Torniossa. Poltin ruohoa ja katsoin, miten imurin suodatin toimii.
Hyvässä tuloskunnossa olleen Extor Oy:n (nimi viittaa entisiin torniolaisiin) Vanhalat myivät, koska jatkajaa ei omasta perheestä löytynyt, kauppatieteilijätyttäret suuntautuivat muille aloille.
Kukkalahden täyttö tapahtui entisen kaupunginjohtajan aikana, mutta kiistanalainen asia on nyt Esa Sirviön pöydällä. Sirviön mukaan kaupunki haluaa odottaa ensin Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisun ennen kuin se ottaa asiaan virallista kantaa.
Sirviön mukaan kaupungin näkemys asiasta on se, että sillä ei ole minkäänlaista korvausvelvollisuutta asiassa. Sirviön mukaan ei voida ajatella, että valittajalla olisi ikuinen oikeus ranta-alueeseen.