Kotkalainen taiteilija Riikka Kronström-Johansson on koonnut näyttelyn Sunilan Kantolaan ”takautuvassa hengessä”. Veistoksellisia töitä on esillä vuosien varrelta. Näyttely avautuu maanantaina 1.3.
Vuosien varrelta -näyttely syntyi osittain yleisön pyynnöstä. Ihmiset ovat kyselleet Kronström-Johanssonilta, missä he pääsisivät vähän lähemmin tutustumaan hänen taiteeseensa. Sammonkadun ateljeessa, joka on sekä työtila että varasto, se ei oikein hyvin onnistu.
Kantolan arkkitehtuuri ja väljyys houkuttelivat. Sinne Kronström-Johansson on saanut teoksensa esille ilmavasti eri huoneisiin ja kahteen kerrokseen. Hän on päässyt hyödyntämään seinien lisäksi leveitä ikkunalautoja, takan reunuksia, pöytiä ja katon koukkuja.Selkeä, valoisa, vaalea miljöö seurustelee hyvin erilaisten värikkäitten töitteni kanssa, hän sanoo.
– Minua kiehtoo myös se, että Kantola on ollut koti.
Värit lisääntyvät
Kronström-Johansson on huomannut, että värit ovat viime aikoina edelleen lisääntyneet hänen töissään. Saattaa ankeuttajaviruksellakin olla osuutensa asiaan.Suuret väripinnat ovat alkaneet merkitä entistä enemmän.
Hänen töissään elävät mitä moninaisimmat käsityömenetelmät ja materiaalien kirjo, mielikuvituksen ja tarinoiden ollessa ehtymättömänä käyttövoimana. Huumorikaan ei ole taiteilijalle vierasta ja kierrätys on itsestäänselvyys.
Yritän käyttää vanhoja materiaaleja, mutta kuitenkin tehdä laadukkaasti.
Hän käyttää töissään muun muassa paperia, naruja ja kankaita eri tavoin käsiteltyinä. Ohjeita tekniikoihin ei ole missään, vaan hän luo ne aina itse.
– Se vaatii tietysti aikaa, sitkeyttä ja päämäärätietoisuutta. Hidastahan tällainen tekeminen on.
Prosessinomaista
Perusajatuksena taiteen tekemisessä Kronström-Johanssonilla on ihmisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kasvun tutkiminen.
– Ihmisen kehitys on prosessinomaista.
Prosessinomaisuus näkyy myös teoksissa ja teosryhmissä, joista jotkut ovat saattaneet syntyä hyvinkin pitkän ajan kuluessa saaden osan silloin, toisen tällöin.
Keskiössä on nainen, koska taiteilijakin on sitä, mutta tyyli ei sinänsä olen mitenkään feministinen. Erilaisia kulhoja näyttelyssä on paljon symboloimassa ihmistä, avointa astiaa.
Näyttelyn on mahdollistanut Kotkan kaupungin myöntämä kohdeapuraha.
Näyttely on esillä 31.3. saakka ma-pe 12-18 ja la-su 10-18. Jos haluat tavata taiteilijan, soita ja sovi 040 5677121. Näyttelyyn otetaan korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan ja maskin käyttöä suositellaan. Maskeja ja käsidesiä on tarjolla. Näyttelyn järjestää Pro Sunila.
Päivitetty 28.2. klo 15.30, näyttelyn loppumisajankohta korjattu.