Romaani Ester Valtosesta ilmestyi

Irja Sinivaara kertoi tulevasta romaanistaan Kymensuu-lehdelle lokakuun lopulla Kotkan kirkon maisemissa.

Irja Sinivaara kirjoitti monogimuotoisen romaanin Harmony Sistersien äidistä, jonka elämässä oli paljon ristiriitaisuuksia.

Kotkalaisen kirjailijan Irja Sinivaaran romaani Vaikka minne maailmassa on ilmestynyt Reunan kustantamana. Romaani ilmestyi myyntiin aiemmin kuin alun perin piti. Sinivaaran mukaan romaanin piti tulla ulos vasta myöhemmin keväällä.
Vaikka minne maailmassa on monologimuotoinen romaani, joka kertoo kotkalaisten Valtosen sisarusten äidistä Ester Valtosesta.
Kymensuu-lehden haastattelussa viime marraskuussa Sinivaara avasi romaaninsa taustoja ja sitä, miksi hän suuntasi katseensa nimenomaan Ester Valtoseen, eikä kuuluisaan laulutrioon: hänen mielestään nuorena leskeksi jääneen naisen elämässä oli monia ristiriitaisuuksia ja jännitteitä – siis houkuttelevaa materiaalia kirjailijan mielikuvitukselle.

Sosioekonominen ongelma
Ester Adolfsén syntyi Kotkassa 1888. Hänen norjalaiset vanhempansa olivat tulleet samalla laivalla Kotkaan ja tutustuneet. Kyllä, samaa sukua kuin Martti Ahtisaari.
Perhe asui Hallassa, isä oli sahalla. Mutta koska he olivat norjalaisia, he olivat ”parempaa väkeä”.

– Esterillä oli siksi sosioekonominen ongelma: vaikka hän oli bättre folk, hän oli köyhä leski. Hän kasvatti kolme tytärtään hellahuoneessa asuen, Sinivaara kertoi marraskuussa.
Toinen kiinnostava ulottuvuus on uskonnollisuus. Esterin koti oli uskovainen ja vanhemmat mukana Pelastusarmeijan toiminnassa.

Toisaalta Ester oli myös esteetikko, joten ristiriita Pelastusarmeijan uniformun kanssa oli melkoinen.


Kamppailua uskonnon ja maallisuuden välissä
Ristiriitaa lisäsi musiikki. Se, että lapset havaittiin äärimmäisen musikaalisiksi, ei vielä ollut ongelma. Heistä pitikin tulla hartaita halleluja-tyttöjä. Mutta äidin kamppailu alkoi, kun tytöt kasvoivat.

– Äidin tuska lienee ollut kova, kun tytöt tulivat Kinopalatsista käsikoukkua rallattaen amerikkalaista neekerijatsia. Ja mitä kotkalaiset rouvatkin ajattelivat!

Ester joutui kamppailemaan oman uskonsa ja maallisen estetiikan välillä.
Esterin valinta oli selvä: hän tuki tyttäriään kaikissa käänteissä, vaikka toki napakkana naisena antoi heidän myös kuulla kunniansa.

– Tyttärillä ja äidillä oli kaunis yhteys.
Kolmas ulottuvuus oli poliittinen. Ester ei virallisesti ajatellut politiikkaa, mutta Sinivaaran mukaan hän oli niin valkoinen kuin valkoinen voi olla. Elämä kuitenkin opetti, että mikään ei ole mustavalkoista.

Kirjailijan vapauksia
Kirjailija ottaa kirjailijan vapauksia. Niin Sinivaarakin Esterin tarinassa. Vaikka Harmony Sisters -elämäkerta antaa ymmärtää, ettei Ester Valtonen tykännyt kalastella syntisiä kuten pelastusarmeijalaisilla yleisesti oli tapana, Sinivaaran luoma Ester niin teki.

– Tein päinvastaisen ratkaisun, koska sillä tavalla saatoin kirjoittaa laupeuden töistä. Se oli myös moottori, jolla sain Esterin touhuamaan kaikenlaista ja olemaan välillä huolissaan muistakin kuin tyttäristään.

Sinivaara sanoo vähän hurahtaneensa tuon ajan pelastusarmeijalaisuuteen, jossa kurjat ja syntiset vedettiin vaikka väkisin katuojista lämpimän teekupposen ääreen.

– Laupeuden työ korostui, kun yhteiskunnan turvaverkosto ei vielä ollut rakentunut.

Sinivaaran romaanin voi ostaa Suomalaisesta kirjakaupasta, Reunan verkkokaupasta (reunalla.fi) tai sähköpostilla tilaukset@reunalla tai puhelimitse 040 578 8049.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa