Vuosi siinä meni, koronan vuoksi. Ensi-ilta piti olla vuosi sitten. Mutta ihan pian runo- ja teatteriryhmä Kimaran Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta heinäkuussa 1790 kertova näytelmä saa ensi-iltansa Nelosteatterissa. Näytelmän käsikirjoituksen on tehnyt Reijo Paukku, joka vastaa myös ohjauksesta. Ensi-ilta on 21.11.
Työryhmän mielestä koronatauko on tehnyt hyvää näytelmälle. Paukku on muokannut käsikirjoitusta ja ohjausta.
– Olen muuttanut tekstiä paljon. Näytelmä ei enää ole pelkkä historiallinen kuvaelma. Siihen on tullut lisää syvyyttä, Paukku sanoo.
Vuonna 1970 Kotkaan muuttanut Paukku on ihmetellyt, miksi kotkalaiset eivät ole olleet kiinnostuneita historiastaan. Tai ovat olleet siitä historiasta, joka alkaa satamatoiminnan ja kaupungin synnystä.
– Kotkalla on erittäin mielenkiintoinen historia, jossa myös ortodoksisella kirkolla on merkittävä osuus.
Kimaran ja Paukun yhteistyö alkoi Paukun runokokoelmaan perustuneen Marmorimies-esityksen myötä muutama vuosi sitten. Kimaran puheenjohtajan Esko Junkkarin mukaan Ruotsinsalmi-näytelmä on ollut hyvää teatterikoulutusta Kimaran porukalle.
Sitten viime syksyn työryhmässä ovat monet jäsenet vaihtuneet.
Taistelu mielessä jo kymmeniä vuosia
Reijo Paukku sanoo olleensa kiinnostunut Ruotsinsalmen meritaistelun ajoista jo kymmeniä vuosia. Hän suunnitteli aiheesta balettia taistelun 200-vuotisjuhlavuoteen 1990, mutta hanke tyssäsi siihen, ettei hän saanut riittävää ja sopivaa porukkaa kasaan.
– Siitä asti aihe on vaivannut minua, Reijo Paukku sanoo.
Hänen mielestään maailmanhistorian yksi suurimmista meritaisteluista on jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota.
Näytelmässä käydään Ruotsin ja Venäjän välistä taistelua Ruotsinsalmessa ja päähenkilöinä ovat tietenkin serkukset Kustaa III (Marko Paukkunen) ja Katariina Suuri (Leena-Kaisa Kivioja). Paikallisen rahvaan ulottuvuuden näytelmään tuovat kymiläiset ja lammassaarelaiset naiset, jotka tulevat keräämään rannalle ajautunutta rojua. Naisten välinen käsirysy päättyy yksituumaisuuteen siitä, että parempi on perustaa oma seutu, kuin olla koko ajan kahden tulen välissä.
Yhteistyöapua
Tyylilajiltaan näytelmä on Paukun mielestä tragikoominen. Puvut ovat epookkia. Yhteistyöapua on saatu Pyhtään teatterista, Karhulan Työväennäyttämöltä, Kotkan Kaupunginteatterista ja Kymijoen esittävän taiteen tuki ry:ltä.
Tällä hetkellä sovittu marras-joulukuulle 9 näytöstä. Esitykseen mahtuu 58 katsojaa (ellei koronavaihe edellytä turvavälejä). Maskisuositus. Lipun hinta on 10 e (käteismaksu), näytelmän kesto n. 1h15 min, ei väliaikaa.
Lippuja saa tietenkin ovelta tuntia ennen, mutta tilanne kannattaa tarkastaa tuottajalta, jolta voi myös varata liput sähköpostitse: esko.junkkari@kymp.net.