Salomaan lasiliike vaihtoi omistajaa – Mika Ääpälä jatkaa yrityksen toimintaa entisillä linjoilla

Paljon elämää nähnyt lasiveitsi siirtyi uudelle omistajalle. Anita Härkisaari luovutti tärkeän työvälineen Mika Ääpälälle.


Yli 80 vuotta Kotkassa toiminut Peili- ja Lasiliike Salomaa & K:nit on vaihtanut omistajaa. Liiketoimintakaupalla yritys on siirtynyt Anita Härkisaarelta Mika Ääpälän omistukseen huhtikuun alussa. Jylpyllä toimivassa yrityksessä ei ole Ääpälän lisäksi toistaiseksi muita työntekijöitä, mutta alinhankintayhteistyötä tuttujen yrittäjien kanssa jatketaan entiseen tapaan.
Millekään uudelle alalle Tiutisessa asuva Ääpälä ei ole ryhtynyt, sillä hän on ollut Salomaan liikkeessä töissä enemmän tai vähemmän vakituisesti jo 1990-luvulta lähtien. Reipas nuori asteli aikoinaan Salomaan ovesta sisään ja huomasi kiehtovan käsityöammatin ja kysyi, miten tällaisia hommia tehdään.
Käsillään tekemään tottuneelle Ääpälälle uuden materiaalin ja sen käsittelyn omaksuminen eivät tuottaneet vaikeuksia: mestari ja kisälli -mallilla lasialan tietotaito on ennenkin siirtynyt eteenpäin.

Harjoittelupaikka tarjolla
Nuorten kouluttaminen yhteistyössä ammattioppilaitoksen kanssa on ollut aina erityisen tärkeää yrityksessä ja perinne jatkuu Ääpälänkin kaudella. Hän vihjaakin, että alasta kiinnostuneelle hyvälle tyypille olisi harjoittelupaikka tarjolla vaikka samantien.
Anita Härkisaaren mielestä oli suuri onni, että Mika Ääpälä otti perinteikkään yrityksen hoitaakseen. Hallin ostajia olisi kyllä saattanut löytyä muitakin, mutta olisiko jatkunut lasien hiota ja jalostus, onkin toinen juttu.
Yrityksen perusti aikoinaan K.E. Palander vuonna 1938, joka sittemmin muutti Jyväskylään. Liikkeen lunasti sodasta palannut entinen oppipoika Onni Salomaa vuonna 1946. Vuonna 1988 lasiliike siirtyi Anita Härkisaarelle, Onnin tyttärelle.
Peili- ja Lasiliike Salomaa & K:nien tuotteita ovat levylasit, peilit, korjauslasitukset, sisustus- ja terassilasitukset, veneiden ja koneiden lasit, hiekkapuhallus- ja kaiverrustyöt, Tiffany-lasit ja -tarvikkeet sekä peilien ja taulujen kehystys.
Yritys sai Kotkan yrittäjäpalkinnon vuonna 2009. Palkinnon perusteluissa sanottiin tuolloin, että yrityksen toiminta-ajatuksessa on keskeisellä sijalla käsillä tekeminen ja työnilo.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa