Sara Hämäläinen löysi lajin, jossa voi yhdistää tanssin ja voimistelun

Tia Räihä (vas.) valmentaa, Sara Hämäläinen harrastaa ja Nina Hämäläinen johtaa joukkuetta.

Sara Hämäläinen on 13-vuotias kotkalaisnuori, joka on aiemmin harrastanut taitoluistelua ja telinevoimistelua. Karhulan yläkoulua käyvä Sara alkoi etsiä uutta lajia, jossa voisivat yhdistyä hänen suurimmat mielenkiinnon kohteensa eli voimistelu ja tanssi.
Äitinsä Nina Hämäläisen avulla Sara löysi tänä syksynä Kotkan Naisvoimistelijat, jossa voi harrastaa tai kilpailla tanssin ja tanssillisen voimistelun joukkueessa Fionessa.

Heti ensimmäisistä harkoista lähtien innostuin lajista ja tiesin, että tämä on mun juttu, Sara Hämäläinen kertoo.
Sara halusi nimenomaan sellaisen lajin pariin, jossa voi kilpailla joukkueessa.

Meillä onkin hyvä joukkuehenki ja harkoissa on kivaa.
Nina Hämäläinen tietää, että Sara halusi harrastukseen, joka motivoi kehittymään.

– Tässä lajissa kiehtovat uuden oppiminen ja monipuolisuus, Fione-joukkueen johtajana toimiva Nina Hämäläinen kertoo.

Lajina tanssillinen voimistelu on tosi vanha, mutta se on ”nostanut päätään” uudelleen viime vuosina, ja nuorten joukkueiden määrä on kovassa kasvussa.

Liikkeen virtaavuutta

Tanssillinen voimistelu on suomalaiseen naisvoimisteluun pohjautuva laji, jonka sielu ja sydän ovat keskustalähtöisyydessä ja liikkeen virtaavuudessa ja joihin yhdistyvät liikunnan lisäksi rytmisyys, luovuus, esteettisyys ja ilmaisullisuus.

Tanssillisen voimistelun ydin on keskustalähtöisyys ja liikkeen virtaavuus.

Tanssillisen voimistelun parissa on mahdollista harrastaa kevyesti tai tavoitteellisemmin ja osallistua kilpailuihin. Täysipainoisen harrastamisen lisäksi laji toimii myös tukena ja lisänä muille urheilu- ja liikuntaharrastuksille, näyttämötaiteille ja musiikkiharrastukselle.

Kotkassa lajia harrastetaan vain Kotkan Naisvoimistelijoissa. Valmennusvastuu on Tia Räihällä, joka lienee ainoa lajin koulutuksen saanut kotkalainen nuorten valmentaja.

– Fioneen on hakenut tyttöjä monista eri urheilutaustoista kuten palloilulajeista ja muista esteettisistä lajeista, Tia Räihä kertoo.

Itsensä ilmaisemista

Korona on valitettavasti vaikuttanut myös tämän lajin harrastajamääriin. Koska kyseessä on joukkuelaji, harjoittelemaan ei ole päässyt normaalisti ja taukojakin on tullut rajoituksista johtuen. Uusia harrastajia siis toivotaan kovasti mukaan kilpailutoimintaan, ensisijaisesti 12-16-vuotiaita urheilijoita. Lisäksi harrastava joukkue pyritään muodostamaan halukkuuden mukaan, hakevien urheilijoiden iän perusteella.

– Haluamme tehdä lajiamme tunnetuksi. Itsensä ilmaisemiseen tanssillinen voimistelu sekä tanssi ovat loistavia lajeja.
Fione kilpailee sekä Voimisteluliiton järjestämissä tanssillisen voimistelun ja tanssin kilpailuissa että tanssiyhdistysten järjestämissä tanssikilpailuissa. Kilpailuohjelma vaihtuu kausittain ja koreografia sommitellaan ammattikoreografin toimesta molempiin kisoihin sopivaksi. Fione on menestynyt kilpailuissaan hyvin.

– Kaikki tytöt ovat kehittyneet todella paljon, Tia Räihä kehuu suojattejaan.
Fysiikkavalmentajana Fionessa toimii Mari Vilkas, fysioterapiasta vastaa OMT-fysioterapeutti Juha Hiltunen, ja koreografiat tekee tanssija-koreografi Marttaleena Nikkari.

Kokeilutreenistä kilpailevaan joukkueeseen Fioneen tai harrastajaksi seuraan voi ilmoittautua päävalmentaja Tia Räihälle sähköpostiin tia.raiha@gmail.com.

Lisätietoja lajista: http://www.kotkannaisvoimistelijat.com/tanssillinen-voimistelu/

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa