Sulzer toimittaa pumput ja sekoittimet Kemin biotuotetehtaalle

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre Oy ja Sulzer Pumps Finland Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kemiin rakennettavan biotuotetehtaan pääprosessien prosessi- ja keskisakeus-pumppujen sekä sekoittimien toimituksesta. Toimitus pitää sisällään useita satoja laitteita.

Metsä Fibre on johtava biotuotteiden, biokemikaalien ja bioenergian valmistaja. Kemin 1,6 miljardin euron hanke on metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi Suomessa. Kemin biotuotetehdas tulee valmistamaan vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua kartongin, pehmo- ja painopaperin sekä erikoistuotteiden raaka-aineeksi ja lisäksi paljon erilaisia biotuotteita.

Käynnistyessään vuonna 2023 ympäristö-, energia- ja materiaalitehokas biotuotetehdas toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita.

– Sulzerilla on vankka kokemus sellu-, paperi- ja kartonki-teollisuuden luotettavista ja energiatehokkaista pumppaus- ja sekoitusratkaisuista ja pyrkii järjestelmällisesti pienentämään myös omaa ympäristöjalanjälkeään. Yhtiö on vahvasti mukana puupohjaisiin raaka-aineisiin perustuvien uusien tuotteiden kehityshankkeissa alan johtavien toimijoiden kanssa, todetaan Sulzerin tiedotteessa.

– Olemme asettaneet Kemin biotuotetehtaalle korkeat materiaali-, energia- ja ympäristö-tavoitteet. Tehtaalle hankitaan vain parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa. Siksi edellytämme myös kumppaneiltamme sekä teknisesti luotettavimpia ratkaisuja että tuotantomme tarpeiden tuntemusta. Kokemuksemme perusteella Sulzerin ratkaisut lukeutuvat tähän kategoriaan, biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä toteaa.

Metsä Fibre on Sulzerin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Sulzer toimitti pumput ja sekoittimet myös yhtiön vuonna 2017 valmistuneeseen Äänekosken uuden sukupolven biotuotetehtaaseen. Tuolloin yhtiöt solmivat myös palvelusopimuksen toimitettujen laitteiden kunnossapidosta. Äänekosken hankkeen erinomainen sujuvuus yhteistyössä Metsä Fibren kanssa tuki merkittävästi toimitussopimuksen saamista myös Kemin biotuotetehtaalle. Toimituksen kotimaisuusaste on noin 60 %.

– On hienoa saada olla mukana edistämässä kotimaista uuden sukupolven selluteknologiaa, Sulzer Pumps Finland Oy:n myyntipäällikkö Jukka Vanhala toteaa.

Merkittävä työllistävä vaikutus

Metsä Groupin kanssa tehdyllä toimitussopimuksella on Vanhalan mukaan iso työllistävä vaikutus Karhulan tehtaaseen.

– Henkilötyövuosina se tarkoittaa noin kuukautta tai vähän yli.

Lisärekrytointeja sopimuksen vuoksi ei todennäköisesti Karhulassa tehdä. Vanhalan mukaan nykyisellä koneistolla ja henkilöstöllä laitteet pystytään Kemiin toimittamaan.

Vaikka laitteita toimitetaan Kemiin 350-400 kappaletta, se kokonaisuudessaan on maailman johtavalle sellu- ja paperiteollisuudelle laitteita toimittavalle yritykselle melko rutiininomainen hanke.

– Ahlströmin peruja kun olemme, tunnemme hyvin tehtaiden prosessit. Tämänkaltaisia tilauksia saamme noin yhden vuodessa, joskus parhaimpina aikoina kaksikin.

Viime viikolla Sulzer tiedotti suuresta investoinnista Karhulan tehtaaseen, suurimmasta pariin kymmeneen vuoteen. Vanhalan mukaan sillä ja Metsä Groupin tilauksella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

– Vaikkei investointipäätöstä olisi tehtykään, olisimme pystyneet hoitamaan tämän tilauksen, joka on aivan erillinen myyntiprojekti, Vanhala toteaa.

Päivitetty 24.3. kello 11.22, lisätty Jukka Vanhalan kommentit.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa