Sunilan Kantolan julkisivuremontti alkaa elokuussa

Kari Vorho (vas.) ja Jarmo Virtanen allekirjoittivat urakkasopimuksen.

Sunilan Kantolan kauan odotettu ja toivottu julkissivuremontti toteutuu tänä vuonna. Sunilan Kantola Oy ja Maalausliike J. Halme allekirjoittivat urakkasopimuksen tänään.
Puhdistus- ja maalaustyöt alkavat elokuun 8. päivänä, jolloin Kantola ja sen piha-alue sulkeutuvat yleisöltä. Tavoitteena on, että remontti on valmis marraskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen Kantolan tilat ovat taas varattavissa yhteisöille ja yksityisille.
Sunilan Kantola Oy on Kotkan kaupungin 100-prosenttisesti omistama yhtiö. Kaupunki rahoittaa remontin lainaamalla tytäryhtiölleen 420 000 euroa. Summalla rahoitetaan myös aiemmin tänä vuonna sisätiloissa tehdyt korjaukset ja ehostukset.

Kantolan edellisestä julkisivujen maalauksesta on kulunut jo yli 30 vuotta. Tämänkertainen remontti oli lähdössä liikkeelle muutama vuosi sitten, mutta koronan tyrehdytettyä Sunilan Kantola Oy:n kassavirran, aloitusta jouduttiin siirtämään.
Sunilan Kantola Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Virtanen näkee kaksi selkeää syytä, miksi remontti tehdään nyt.

– Ensiksikin remontti on pakko tehdä. Toiseksi painetta luovat Sunilan alueen ehdokkuus Unescon maailmanperintökohteeksi ja mukana olo osana kansainvälistä Alvar Aalto -matkailureittiä, Jarmo Virtanen sanoo.

– Nyt, jos koskaan.

Vaativa kohde

Työpäällikkö Kari Vorho Maalausliike J. Halme Oy:stä arvioi, että Kantola on maalauskohteena vaativa sen kulttuurihistoriallisen arvonsa vuoksi.

– Alvar Aalto velvoittaa, Kari Vorho sanoo.
Vorhoa ei niinkään huolestuta seinien kalkkirappauksen uusiminen, mutta terassien lattioista saattaa tulla yllätyksiä vastaan.

– Pyrimme tekemään alkuperäisen näköistä, mutta nykyaikaisilla aineilla. Syksy on hyvä aika tällaiselle työlle. Tällaisilla helteillä hommasta ei tulisi mitään.

Vielä ehtii Kantolan näyttelyihin

Ennen remontin alkua Kantolassa ja sen pihalla ehtii vielä hyvin vierailla ja samalla tutustua kahteen erilaiseen näyttelyyn. Pihalla on esillä kotkalaisen Riikka Kronström-Johanssonin kolmiulotteisten teosten näyttely Kantolan Lintula.

Kantolan sisätiloissa on esillä  Aino Marsio-Aalto, Alvarin varjosta -näyttely, jossa on esillä Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia ja lasiesineitä Pertti Männistön kokoelmista. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17.

Molemmat näyttelyt ovat esillä 31.7. saakka.

Riikka Kronström-Johansson on suunnitellut teoksensa nimenomaan Kantolan pihapiiriin.

Johtajien koti

Alvar Aallon suunnittelema Kantola valmistui vuonna 1937 Sunilan tehtaan johtajan asunnoksi. Johtajien asuntona rakennus toimi 1980-luvun alkupuolelle saakka. Yksin Kotkan kaupungin omistuksessa Kantola on ollut vuodesta 2016 lähtien.

Aino Aallon suunnittelutyön tuloksia on esillä Kantolan alakerrassa.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa