Sunilan Kantolan pihalla on esillä hiljaisen estetiikan lintula

Purje-teos on interaktiivinen. Katsoja voi kehystää itselleen mieleisensä maisemataulun. Riikka Kronström-Johansson asettui osaksi merimaisemaa ja katsoo itse metsäluontoon päin.

Kotkalainen taiteilija Riikka Kronström-Johansson esittäytyy uusilla ja uudistetuilla teoksillaan Sunilan Kantolan pihapiirissä heinäkuun loppuun saakka. Kantolan lintula -niminen näyttely koostuu seitsemästä nykytaideteoksesta ja teossarjasta, jotka johdattavat katsojan mielikuvitusmatkalle kolmiosaisen portin kautta.

Lintulassa näyttelyvieraan on hyvä pitää kaikki aistit avoinna. Ympäröivä arkkitehtuuri ja luonto lintujen viserryksineen ja taustalta kuuluvine Sunilan tehtaan huminoineen keskustelevat teosten kanssa ja yhdessä ne muodostavat elämyskokonaisuuden, josta kokija voi ammentaa monenlaisia näkökulmia tähän aikaan ja ihmiseen.

– Näyttelyssä toteutuu idea lintujen valtaamasta takapihasta, jossa voi tarkastella arkkitehtuurin ja luonnon muodostamaa yhteyttä sekä eri puolille pihaa sijoitettuja lintuja ja puita, sanoo Riikka Kronström-Johansson.

Hiljainen estetiikka on tiedostamatonta

Kronström-Johansson tekee aina teoksensa aikaan ja paikkaan. Ympäristö, johon teokset asettuvat, on tekemisen lähtökohta, Kantolan pihalla se on ollut Aallon arkkitehtuuri, pihapiirin männyt ja meri ja niistä huokuva hiljainen estetiikka.

– Aalto puhuu atmosfääristä. Itse olen aikoinani pro gradu -tutkielmassani lanseerannut termin ”hiljainen estetiikka”, joka tarkoittaa samaa. Sitä on vaikea selittää, koska se on usein tiedostamatonta tilan kokemista.

Taiteilijan mukaan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen ympäristö limittyvät toisiinsa. Ympäristön ratkaisuilla voidaan joko tukea tai repiä ihmisen hyvinvointia.

– Teokset tarvitsevat tämän paikan ja tämä paikka toivottavasti teokset.

”Koivussa korkealla”-teoksessa ei munaansa haudo peippo vaan vähän isompi lintu. Taiteilijan taustalla näkyvät näyttelyyn johdattelevat portit.

Porttien uusi elämä

Sisääntuloportti näyttelyyn on muodoltaan klassisen virtaviivainen ja porttirakennelmien värit kuvastavat rakennusta (valkoinen), puita (ruskea) ja merta sekä pihalta löytyviä mustikoita (sininen). Jokaisen portinpylvään juuressa on tiilikuvio, sillä Aalto käytti rakennuksissaan tiiltä.

Portin idea on sama kuin Kronström-Johanssonin viime kesän näyttelyssä Haminassa. Silloin portit keskustelivat romanttisen 1800-luvun pihapiirin kanssa siihen sopivine pintoineen. Nyt ne ovat saaneet funkisympäristöön sopivan ilmeen.

Lintu-teokset kertovat yleensäkin elämästä lintujen muodossa: muun muassa leikki, kodin perustaminen ja elämän jatkuvuus löytyvät teemoina teosten tarinoista.

Interaktiivinen Purje-teos taas antaa katsojalle mahdollisuuden tarkastella ympäristöä ja luontoa kehysten kautta. Näin jokainen katsoja voi luoda itse oman ”taideteoksensa”.

Teoksissa on käytetty materiaalina paljon kierrätystavaraa ja luonnonmateriaaleja. Myös kipsi ja keramiikka ovat vahvasti mukana. Jokaisen teosryhmän kohdalta löytyvät tarkemmat teostiedot.

Aino Aallon suunnittelua Kantolan sisällä

Kantolan sisätiloissa on esillä  Aino Marsio-Aalto, Alvarin varjosta -näyttely, jossa on esillä Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia ja lasiesineitä Pertti Männistön kokoelmista. Näyttely on avoinna 31.7. saakka tiistaista sunnuntaihin kello 11-17. Juhannuksena suljettu.

Kantolan sisätiloissa voi tutustua Aino Aallon suunnitelemaan tuotantoon.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa