Sunilan vanha kuntorata aiotaan kunnostaa – Sunilaa ehostetaan kohti Unescoa

Sunilan vanhan kuntorata aiotaan kunnostaa ja yhdistää peruskorjattuun Sunilan Pirttiin, jossa on kuntosali. Kolmelle vuodelle aiottuun kehittämishankkeeseen Kotkan kaupunki on hakenut Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää avustusta liikuntamahdollisuuksien parantamiseen lähiluonnossa, Karhulassa arkkitehtuurisesti arvokkaalla Sunilan alueella.
Kunnostusta on toivottu asukkaiden suunnasta jo pitkään.
Kuntorata on ollut suljettuna yli 20 vuotta ja se on pahoin metsittynyt. Tällä hetkellä reitti on paikoin lähes kulkukelvoton isojen kaatuneiden kuusien ja muun aluspuuston kasvamisen takia. Kehittämishankkeen tavoitteena on saada kuntoreitti sellaiseen kuntoon, että siellä on kaikenikäisten miellyttävä ja turvallista liikkua niin kesällä kuin talvella.
Kuntorata on noin 1,5 kilometriä pitkä. Hankkeessa tarkoituksena on yhdistää reittiin myös alueella toimiva kuntosali Sunilan Pirtti. Tällöin reitin pituus kasvaisi ja kokonaispituudeksi tulisi kaksi kilometriä.

Sunila kaupungin kehittämiskohde
Sunilan alue kokonaisuudessaan on nostettu Kotkassa lähivuosien kehittämiskohteeksi. Sunilaa haetaan osaksi Alvar Aallon suunnittelukohteiden kokonaisuutta, joka pyrkii Unescon maailmanperintökohteeksi.
Kuntoreitin uudellaan avaaminen urheilukentän viereen, parannettuna ulkoliikuntavälineillä, nostaisi lähialueen kaiken ikäisten asukkaiden liikkumismahdollisuuksia lähiluonnossa.
Kuntoradan metsänhoitotoimenpiteet ovat yksityisen maanomistajan (Stora Enson) tekeminä parhaillaan meneillään. Toimenpiteissä noudatetaan luonnon monimuotoisuuden periaatteita.

Kolmen vuoden projekti
Kehityshanke on jaettu kolmelle vuodelle, aloitus kesällä 2022 ja päätös 2024. Kaupungin tavoitteena olisi toteuttaa kunnostushanke tämän kesän aikana. Kaupunkisuunnittelu on neuvotellut 15 vuoden vuokrasopimuksen. Investointi tulee kaupungin taseeseen. Investointien kokonaisaste ei kasva, koska tänä vuonna toteutumattomasta hankkeesta voidaan siirtää kunnan rahoitusosuus.
Hankkeen kustannusarvio on 171 194 euroa, josta kaupungin osuus olisi noin 111 000 euroa. Stora Enso haluaa olla projektissa mukana alkuvaiheen raivaustöiden (5 400 euroa) jälkeenkin. Yhtiö miettii muun muassa ulkoliikuntavälineiden hankintaa.

Kotkan kaupunkirakennelautakunta saa hankesuunnitelman mietittäväkseen ensi viikolla.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa