Sunilasta maailmalle jälleen uusi innovaatio – biopohjainen sideaine korvaa esimerkiksi formaldehydia

Ligniinin avulla puurakenteet voidaan liimata biopohjaisella tuotteella, ligniinillä eli puulla.

Stora Enso tuo markkinoille uusimman ligniinipohjaisen innovaationsa, NeoLigno® by Stora Enso. Se on kehitetty Stora Enson Sunilan tehtaalla, jossa ligniiniä on tuotettu kaupallisesti vuodesta 2015.
NeoLigno® by Stora Enso on täysin biopohjainen sideaine, joka ei sisällä liimaharteissa ja teollisissa tuotteissa tyypillisesti käytettäviä formaldehydiä tai isosyanaattia. Näin se edistää terveellisempää sisäilmaa ja työskentelyoloja.

– Tuote o nyt kaupallistettu ja se on herättänyt asiakkaissa erittäin suurta mielenkiintoa.

– Kun aloimme kuivata ligniiniä, ensimmäisiä tutkimuskohteitamme oli juuri se, miten ligniiniä voisi käyttää liima-aineen osana, sanoo viestintäjohtaja Satu Härkönen Stora Ensosta.
Stora Enson tiedotteen mukaan haitallisia kemikaaleja ei aina pysty havaitsemaan, mutta niitä saattaa esiintyä kodeissa ja päivittäin käytetyissä tuotteissa. Stora Enson tavoitteena on korvata tällaiset materiaalit uusiutuvilla materiaaleilla.

Uuden NeoLigno-sideaineen ainutlaatuiset ominaisuudet ovat osoitus ligniinin monista mahdollisuuksista. Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Sitä on kaikissa kasveissa, ja se muodostaa jopa kolmanneksen puun koostumuksesta. Ligniini on uusiutuva raaka-aine, joka ei sisällä myrkyllisiä aineita, ja sen alkuperä on täysin jäljitettävissä, Satu Härkönen sanoo.
NeoLignoa pidetään suorituskykyisenä vaihtoehtona teollisuudessa tällä hetkellä käytetyille fossiilipohjaisille sideaineille ja vaarallisille kemikaaleille. NeoLignon käyttökohteita ovat muun muassa rakentamisessa käytetyt lastulevy- ja eristemateriaalit.

Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen. sanoo, että Sunilassa tehdään uraauurtavaa kehitystyötä tuomalla markkinoille terveellisempää asumista edistävät, luonnolliset sideaineet.

– Yritykset toivovat turvallisempia ja luonnollisempia materiaaleja voidakseen tarjota asiakkailleen laadukkaita ja täysin biopohjaisia tuotteita.

– NeoLigno on valmistettu itse tuottamastamme ligniinistä. Sen avulla asiakkaamme voivat kehittää tuotteita, joiden valmistaminen ja käyttäminen on turvallisempaa, teknisistä ominaisuuksista tinkimättä, toteaa Lehtonen.

– NeoLignolla on monia hyötyjä: Se ei sisällä formaldehydiä eikä isosyanaattia, se on täysin biopohjaista ja se tarjoaa korkeaa suorituskykyä”, Lehtonen kertoo.

Päivitetty 5.5. kello 13.31 Otsikkoon muutettu formaldehydin tilalle formaldehydia.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa