Suuri Tuntematon julkaisi kolmannen albuminsa

Ilari van der Steeniä (vasemmalla), Juho Eerolaa ja Lauri Eerolaa yhdistävät ainakin musiikki ja politiikka.

Karhulan Popedaksikin kutsuttu Suuri Tuntematon -yhtye julkaisi kolmannen pitkäsoittolevynsä Avaruuden kappaleita maaliskuun lopulla. Tuttuun tapaan levynjulkkarikeikka veti Sam´s Pubin tuvan täyteen.
Suuri Tuntematon on ollut koossa pian 20 vuotta. Neljästä jäsenestä kolme (Ilari van der Steen, kitara, Lauri Eerola, basso ja Juho Eerola,laulu) ovat alkuperäisjäseniä. Rumpali Juha Beck on hänkin ollut mukana jo yli kymmenen vuotta. Lisäksi levyillä on mukana kosketinsoittaja Juuso Elminen.

Tyylistä toiseen
Suuren Tuntemattoman juuret ovat van der Steenin ja Juho Eerolan tuttavuudessa, joka syntyi aikoinaan maahanmuuttajakuvioissa: Eerola työskenteli Kotkan vastaanottokeskuksessa ja van der Steen poliisina turvapaikkatutkinnassa. Tauoilla puhe kääntyi usein musiikkiin ja sen tekemiseen, mikä johti bändin perustamiseen.
Yhtyeen musiikin on säveltänyt van der Steen, sanoista vastaa Juho Eerola. Selkeästä työnjaosta huolimatta valmiissa kappaleissa kuuluu myös jokaisen bändin jäsenen vaikutus.

Suuren Tuntemattoman tyyliä on vaikea lokeroida: siinä on rokkia (metalliin saakka), punkkia, progea ja lähes iskelmääkin. Tyylilaji vaihtuu kappaleesta toiseen ja kappaleen sisälläkin. Proge-elementti on siinä, että kun kuulija luulee kappaleen loppuvan, se jatkuukin aivan eri tyylisenä.
Keikoillaan Suuri Tuntematon esittää lisäksi covereita.

Ulkomusiikillista julkisuutta

ja politiikkaa

Kotikentällään Suuri Tuntematon kokee olevansa vahvoilla, mutta muualla se on pysynyt nimensä mukaisena: valtakunnallista läpimurtoa ei ole tullut, jollei sellaiseksi lasketa ulkomusiikillista julkisuutta 2016, kun yhtyeen seksiä, viinaa ja huumeita tihkuva musiikkivideo ylitti jopa Ylen TV-uutisten kynnyksen. Syynä oli tietysti se, että videolla laulusolistina esiintyy kansanedustaja ja nykyinen eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps.).

– Sen jälkeen videomme ovat olleet kiltimpiä. Musiikki edellä mennään, sanoo Ilari van der Steen.
Bändikaveruus on vienyt kotkalaispoliisin myös politiikan ytimeen. Ilari van der Steen (ps.) työskentelee varapuhemies Eerolan erityisavustajana. Poliittinen edustaminen on bändissä muutenkin vahvaa, sillä Lauri Eerola (kok.) on veljensä ja van der Steenin tavoin Kotkan kaupunginvaltuutettu.
Kymenlaakson aluevaltuuston pikkujouluohjelmastakaan ei tarvinne kantaa huolta, sillä molemmat Eerolat ja van der Steen pääsivät vaaleissa myös aluevaltuustoon.

Suuri Tuntematon esiintyy Pub Jaakossa Kotkansaarella 10.6.

Päivitetty 5.4. kello 16.42 Helmisen nimi on korjattu Elmiseksi.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa