Kotkan tapahtumakeskuksen rakennuttamisesta vastaava Backstaff Oy järjesti rakentamisesta urakkakilpailun joulun alla viime vuonna, mutta siihen ei tullut yhtään tarjousta. Sen jälkeen Backstaff päätyi suorahankintavaihtoehtoon.
Projektipäällikkö Aleksi Sallisen mukaan Backstaff otti yhteyttä useaan rakennusyhtiöön, joista SRV osoittautui parhaimmaksi vaihtoehdoksi tulevaksi kumppaniksi.
SRV ja Backstaff Oy ovat nyt allekirjoittaneet sopimuksen Satama Areenaksi nimetyn tapahtumakeskuksen kehitysvaiheen käynnistämisestä. Suunnittelun käynnistämisellä pyritään edistämään hankkeen toteutumista suunnitellussa aikataulussa. Samalla aloitetaan työmaan valmistelevat työt. Rakentamisen tavoitellaan alkavan kesällä 2021 ja valmistuvan elokuuhun 2023 mennessä.
Teknisesti vaikea erikoiskohde
SRV:llä hankkeesta vastaa yksikönjohtaja Antti Raunemaa.
Antti Raunemaa, miksi SRV ei osallistunut tapahtumakeskuksesta järjestettyyn urakkatarjouskilpailuun?
– Sillä hetkellä hanketta ei pidetty järkevänä, eikä välttämättä urakkamuotoakaan, Raunemaa sanoo.
– Kyseessä on rakennusteknisesti vaativa hanke, joka vaatisi yhteistoiminnallista urakkamuotoa ja suunnitelmien kehittämistä yhteistyössä tilaajan kanssa. Tarjouspyynnön alkuperäinen valittu urakkamuoto ei tukenut tätä toimintatapaa.
Raunemaan mukaan kyseessä on mittavien puurakenteiden vuoksikin selkeästi erikoiskohde, jossa suunnitteluratkaisu pitää kehittää teknis-taloudellisesti toteutusystävällisemmiksi.
– Samanaikaisesti puurakentamisen resurssimme olivat tuolloin varattuina. Nyt olemme pystyneet siirtämään puurakentamisen osaamista tähän hankkeeseen, kun Helsingin Wood Cityyn rakentamamme Suomen suurin puinen toimisto on valmistunut, ja Kaarelaan on keväällä valmistumassa suomalais-venäläinen puukouluhanke.
Raunemaa ei halunnut sanoa, paljonko SRV laskuttaa kehitysvaiheesta.
– Sitä on parempi kysyä sieltä Kotkan päästä. Laskutamme syntyneet kulut, jotka ovat lähinnä henkilöstökuluja.
Rakennusurakan hinta vielä arvoitus
Kehitysvaiheen sopimus ei vielä tarkoita varsinaista urakkasopimusta, mutta Sallisen mukaan tähtää siihen. Hänen mukaansa tässä vaiheessa ei vielä ole puhuttu rahasta eli itse urakan suuruudesta.
– Koska vielä ei ole tietoa, mitä tapahtumakeskus tulee maksamaan, Aleksi Sallinen sanoo.
Satama Areena on alun perin ollut tarkoitus rakentaa projektinjohtourakkana. Tapahtumakeskuksen suunnitelmien pohjalta teetettyjen laskelmien mukaan hankkeen kokonaiskustannusarvio on 24 miljoonaa euroa.
Kokonaiskustannusarvio pitää sisällään myös esimerkiksi suunnittelun, johon on budjetoitu 2,2 miljoonaa euroa ja rakennuttajakonsulttisopimuksen, jonka hinta on 345 000 euroa.
Sallinen totesi joulukuussa Kymensuu-lehdessä, että tämänhetkisen budjetin mukaan rakentamiselle jäisi rahaa noin 20-21 miljoonaa euroa.
Todellinen kustannusarvio hahmottuu nyt alkaneen kehitysvaiheen aikana. Kehitysvaiheen aikana toteutetaan yhteistyössä käyttäjien kanssa hankkeen suunnittelua ja etsitään parhaat toteutusvaihtoehdot tilaajan (Backstaff Oy) määrittämille tavoitteille.
Backstaff Oy saa rahoituksen tapahtumakeskusta varten emoyhtiöltään Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:ltä. Summasta 20 miljoonaa tulee lainana ja noin neljä miljoonaa sijoituksena. Kotkan kaupunki puolestaan lainaa ns. sähkörahoja JuKille. Tällä hetkellä on olemassa päätös 20 miljoonan euroa lainasta.