Kotkan kaupunginteatteri avautuu yleisölle jälleen. Viime marraskuussa koronan vuoksi ovensa sulkenut teatteri tarjoaa alkavalla syyskaudella poikkeuksellisen laajan ohjelmiston. Luvassa on lukuisia ensi-iltoja ja jotkut näytelmät jatkavat siitä, mihin syksyllä jäivät.
Suurimpana produktiona suurelle näyttämölle tuodaan musiikkinäytelmä Kotkan Ruususta.
Teatterinjohtaja Miko Jaakkola on äärimmäisen iloinen siitä, että teatteri voidaan taas avata yleisölle, vaikkakin koronan vuoksi vielä harvassa istuville katsojille. Suuren näyttämön esityksiin otetaan 35 katsojaa ja Naapuri-näyttämölle 15.
Vaikka teatteri on ollut suljettu yleisöltä, teatterin henkilökunta on paiskinut töitä koko ajan. Esityskuntoon on saatettu paitsi viime kevääksi suunnitellut ensi-iltanäytelmät myös uusia.
– Esitys toteutuu vasta, kun se esitetään yleisölle. Meillä on ollut mieletön ikävä yleisöä ja sitä energiaa, joka syntyy näyttelijöiden ja yleisön välillä. Teatteri on suoraa kommunikointia ihmiseltä ihmiselle, teatterinjohtaja Miko Jaakkola sanoi esitellessään syksyn ohjelmistoa.
– Tämä on todella hienoa.
Antti Leskisen tähtihetki
Ensi-iltojen sarja käynnistyy jo tällä viikolla. Naapuri-näyttämölle astuu Antti Leskinen vaativassa yhden miehen näytelmässä Tarpeistonhoitajan tähtihetki, jonka on ohjannut Anne Niilola, joka myös oli liikuttunut siitä, että teatteri vihdoinkin avautuu yleisölle.
Tarpeistonhoitajan tähtihetki nähtiin Kotkan kaupunginteatterissa myös 2000-luvun alkupuolella Pasi Luukkosen juhlaesityksenä.
– Kun Anne Niilola tarjosi näytelmää minulle, suostuin heti, kunnes käsikirjoitusta lukiessani kauhukseni huomasin, että siinähän on myös kolme ooppera-aariaa. Ilman Riikka Pelon laulunohjausta tämä ei olisi onnistunut, Antti Leskinen sanoi.
Näytelmä kertoo siitä, kun tarpeistonhoitaja tulee työpaikalle ja huomaa, että katsomossa on yleisöä, vaikka esitys on peruutettu. Ensi-ilta on lauantaina 28.8.
Traaginen tarina myytistä
Heti seuraavalla viikolla on Kotkan Ruusun vuoro. Musiikkinäytelmä legendasta ja myytistä. Näytelmä perustuu kotkalaisen opettajan Tarja Rantaruikan tutkimuksiin aiheesta. Näytelmän käsikirjoituksen ovat tehneet Rantaruikka ja Miko Jaakkola, joka vastaa myös ohjauksesta.
– Tämä tarina on odottanut, että se tulee kerrotuksi, Tarja Rantaruikka sanoo.
Rantaruikka on tarjonnut ideaansa teatterille aiemminkin, mutta vasta Jaakkola ymmärsi, mistä oikeastaan kysymys, kotkalaisuuden ytimestä.
Rantaruikka teki aiheesta pienoisnäytelmän jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Sitä esitettiin Kairossa ja lavalla olivat kotkalaiset kampaajat. Musiikista vastasi Langinkosken Leidit -lauluyhtye.
Juutalaisen Roosa Mäkisen tarina on todella traaginen. 1920-luvun Viipurissa rakkaus vääräuskoiseen mieheen löi hänelle polttomerkin, Rantaruikka kuvailee.
Näytelmässä perustarina pohjautuu tosiasioihin. Totuudellista pohjaa Rantaruikka sai 2000-luvun alussa haastattelemalla Roosa Mäkisen aikalaisia. Kaiken perusteella Rantaruikalla on vahva käsitys siitä, että missään tapauksessa Roosa Mäkisestä elämään jäänyt myytti parturista oheispalveluineen ei pidä paikkaansa.
– Laulu on osaltaan vahvistanut tätä myyttiä.
Näytelmässä on paljon aikakauden musiikkia kuten Harmony Sisterisä ja Metro-tyttöjä, Ari Ismälän johtaman live-bändin esittämänä. Roosa Mäkisen roolia esittää kolme eri näyttelijää: Marika Huomolin on nuori Roosa, sota-ajan Kotkassa asuvaa Roosaa esittää Ella Mustajärvi ja 1950-60-lukujen Roosaa Lise Holmberg.
Vakavaa ja hauskaa
Syyskuun lopulla ensi-iltansa saa Minna Canthin vuonna 1895 kirjoittama klassikkoteos Anna Liisa, joka on voimakas puhedraama nuoren naisen elämän suurista käännekohdista. Ensi-illan piti olla jo keväällä.
Näytelmä lupaa aistillista ja koskettavaa tulkintaa vääristä valinnoista ja oikeuden tajusta. Se valottaa inhimillistä kykyä myöntää virheet ja etsiä sovintoa. Pääroolissa nähdään Miia Maaranen.
Samoihin aikoihin ensi-iltaan tuleva Sinikka Nopolan käsikirjoittama Eila, Rampe ja Likka vie katsojat tyystin toisenlaiseen tyylilajiin. Ilkka Heiskasen Naapuri-näyttämölle ohjaama näytelmä on ikään kuin tämän päivän Heikki ja Kaija, hitaan elämisen ja olemisen riemuvoitto, jossa katsojille avautuu ihmisen elämän koko kirjo. Rooleissa nähdään Lise Holmberg, Antti Leskinen ja Mirka Mylläri.
Marraskuun lopulla ensi-iltansa saa katastrofikomedia Peter Pan – kaikki menee pieleen. Karpolla on asiaa pääsee myös vihdoin näyttämölle. Kairossa jatkaa huippusuosittu Korkkarit Goes Euroviisut -esitys.