Teemu Pukin nimikkopuisto istutettiin Pyhtäälle

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho tukee tammea, kun Teemu Pukkia ja Norwich Cityä edustanut Jouko Lehtoranta ja Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen lapioivat multaa puun juurelle.

Teemu Pukin puiston ensimmäiset 26 puuta on istutettu Pyhtäälle. Istutukset viimeisteltiin perjantaina yhteistyökumppaneiden läsnä ollessa. Pukki itse oli estynyt saapumasta paikalle, sillä hän valmistautui maajoukkueen mukana illan Viro-otteluun.
Kotkalaislähtöinen Teemu Pukki sai nimikkopuiston Pyhtään kirkonkylään ABC-liikenneaseman ja Aeronautica Arenan tuntumaan. Samaan ympäristöön rakentuu aikoinaan myös valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo, mikäli Pyhtää saa sen itselleen.

Norwich Cityn ja Kotkamillsin hanke

Pukin englantilainen seura Norwich City FC ja seuran kestävän kehityksen yhteistyökumppani Kotkamills Oy halusivat juhlistaa Englannin Mestaruussarjan voittoon ja valioliiganousuun päättynyttä sarjakautta istuttamalla 26 jalopuuta ja kuusta eli saman määrän kuin Pukki teki sarjamaaleja päättyneellä kaudella. Kotkamills on ollut tukemassa myös kunnan museokampanjaa.

– Teemu Pukissa ja istutettavissa puissa yhdistyvät samat arvot ja vahvuudet kuin meilläkin. Kotkalainen jalkapallo ja kotkalainen metsäteollisuus ponnistavat vahvoista perinteistä, seuraavat aikaansa ja pystyvät jalostamaan moderneja huipputuotteita. Kotkalaista maalintekotaitoa ja osaamista voi ylpeänä viedä niin Euroopan suurimmille stadioneille kuin vientituotteina maailman markkinoille, toteaa Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.
Norwich City FC:n kaupallisten toimintojen johtaja Sam Jeffery lähetti tilaisuuteen tekstiviestin, jonka Teemu Pukin edustaja Jouko Lehtoranta puhelimestaan luki. Viestissä Jeffery korosti Pukin merkitystä seuralle, jonka kolme viime vuotta olisivat olleet varsin toisenlaiset ilman Pukin panosta.

– Tämä on ollut kaikin puolin erityinen kausi. Olemme iloisia, että nousimme takaisin Valioliigaan
mestarina. Tavoitteemme saavuttamisessa Teemu Pukin rooli on ollut merkittävässä osassa. Teemu on pelannut erinomaisesti tällä kaudella, ja halusimme löytää tavan kunnioittaa hänen tekemäänsä 26 maalia ympäristöystävällisellä ja kestävällä tavalla.

– Olemme ylpeitä siitä, että voimme istuttaa nämä 26 puuta kestävän kehityksen kumppanimme Kotkamillsin rinnalla maailman ympäristöpäivän ja Teemun maalien kunniaksi. Olemme seurana sitoutuneet pitkäjänteiseen suunnitelmaan kohti kestävämpää kehitystä, ja tämä on jälleen yksi matkan virstanpylväistä.

Kymmenessä vuodessa lehdoksi

Nimikkopuiston on suunnitellut pitkäaikainen, viime vuonna eläköitynyt Kotkan kaupunginpuutarhuri, puutarhaneuvos Heikki Laaksonen.

– Jalot lehtipuut ovat perusmetsää Englannin Norfolkissa ja muutama havupuu linkittää kokonaisuuden tänne havumetsien maahan, kuvaa Laaksonen puiston kokonaisuutta.
Laaksonen arveli, että jo kymmenen vuoden kuluttua tammet, punatammet, saarnet ja metsälehmukset muodostavat jo varsin lehtomaisen kokonaisuuden, jossa on oma mikroilmastonsa.
Puiston maa-alueen omistavat Pyhtään kunta ja Kymen Seudun Osuuskauppa, joka on ollut mukana myös puiston perustamistöissä. Puiston käytännön toteutuksesta on vastannut pyhtääläinen Pihat Oy.

Harmitusta Kotkassa

Kun tieto Teemu Pukin nimikkopuiston syntymisestä naapurikuntaan Pyhtäälle tavoitti Kotkan kaupunginjohdon noin viikko sitten, reaktio Teemu Pukin synnyinkaupungissa oli lievästi mustasukkainen. Kaupunginjohtaja Esa Sirviö äityi jopa Facebookissa kommentoimaan asiaa: ”Naapurikunta, joka nauttii kaupunkimme laajasta palvelutarjonnasta ottaa nyt käyttöön myös meidän markkinointivalttejamme: Pukki ja puistot. Mistä tämä kertoo? Halusta liittyä meihin tiiviimmin vai halusta, että me mietimme tulevia yhteistyömuotoja tarkemmin. Toki hieno kunnianosoitus Teemulle ja tämä viilentää ajatuksiani.”
Sirviö toki kielsi, että olisi asiasta vetänyt hernettä nenään. Joka tapauksessa Pyhtään kunnalla tuskin on ollut osaa taikka arpaa sijoituspaikan valinnassa.

Arvoituksellisesti hymyillyt Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho ei halunnut kommentoida asiaa mitenkään.

Pyhtään kunnan viestintä- ja markkinointiasiantuntija Jari Korkki ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen kertoivat Teemu Pukin puisto -hankkeesta paikan päällä.
Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa