Urakkakilpailun tulosten ”pimittäminen” herätti taas kysymyksen avoimuuden puutteesta

Havainnekuva tulevasta tapahtumakeskuksesta pohjoisesta katsottuna. Kuva: Ala Arkkitehdit Oy.

Tapahtumakeskuksen tilanteesta tiedottaminen – tai oikeastaan tiedottamisen puuttuminen – on aiheuttanut ihmettelyä monissa valtuustoryhmissä.
Asia nousi esille viime viikolla, kun Kymensuu-lehti kertoi verkkolehdessään, ettei tapahtumakeskuksen urakkakilpailu joulukuussa tuottanut yhtään tarjousta. Tästä ei ollut kerrottu valtuustoryhmille, mutta itse asia on edennyt suorahankintavaiheeseen SRV:n kanssa.
Asiasta oli keskusteltu omistajaohjausjaostossa, mutta sen pidemmälle tietoa ei saatettu.

– Asiasta on nyt luvattu tiedottaa valtuustolle. Ongelmana tässä näen sen, että Kotkassa valtuuston ja tytäryhtiöiden välisessä kommunikaatiossa on paljon parantamista.

– Itse kuulin tästä nykyisestä ongelmasta lehteä lukemalla. Aiemmin olen kuullut asiasta joitakin juoruja ja pidän tätä hyvin huolestuttavana avoimuuden ja läpinäkyvyyden kannalta, mikäli valtuutetut joutuvat näin merkittävässä asiassa olemaan pimennossa, toteaa vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Hyyryläinen.

Samoilla linjoilla on vihreitten ryhmyri Petri Pietiläinen. Hän pitää avoimuuden ja julkisuusperiaatteen ulottamista koko kaupunkikonserniin erittäin tärkeänä.

– Tällainen ei noudata hyvää hallintotapaa. Toivottavasti tämä tapaus herättää keskustelun avoimuuden ja julkisuuden lisäämisestä.
Pietiläisen mukaan on erikoista, että edes ryhmäjohtajia ei asiasta tiedotettu.

– Tämä on hämmentävää, Pietiläinen sanoo.
Kansalaispuolueen Vesa Levonen (sit.) hämmästelee myös sitä, etteivät päättäjät tienneet asiasta mitään.

– Ihan tuli puskista tämä koko juttu. Todella noloa, kommentoi Levonen.

Kristillisdemokraattien Mikko Almgren sanoo odottavansa pikaisesti lisää tietoa asiasta.

– Ihan näin ei asioita pitäisi hoitaa, Almgren sanoo.

Kymensuu kysyi, miten pitäisi edetä
Kymensuu-lehti kysyi tällä viikolla ryhmien puheenjohtajilta, pitääkö tapahtumakeskuksen suunnitelmia sopeuttaa niin, että aiemmin päätetty 24 miljoonaa riittää hankkeen toteuttamiseen vai pysytäänkö suunnitelmissa ja katsotaan, mitä tämä lysti lopulta maksaa.
Kymensuu kysyi myös, pitäisikö asia tuoda uudelleen valtuuston käsittelyyn vai annetaanko junan kulkea?
Tässä vastaukset:

Pia Hurtta / SDP

– Suunnitelmissa tulee pyrkiä siihen, että pysytään mahdollisimman lähellä hankkeen toteuttamiseen myönnettyä rahoitusta. Tapahtumakeskuksen monipuolisilla käyttömahdollisuuksilla parannetaan sen käyttöastetta, joten vääristä kohdista ei kuitenkaan ole järkevää tinkiä. Tarkkana pitää olla.

– Suunnitelmia on saamieni tietojen mukaan sopeutettu taloudellisiin rajaehtoihin mahdollisimman hyvin. Mitään avointa piikkiä ei tapahtumakeskukselle luonnollisestikaan ole.

– Valtuusto on päätöksellään sitoutunut tapahtumakeskuksen rakentamiseen ja tähän liittyy kiinteästi Xamkin kampus ja näiden rakennusten yhteistilat. Hankkeille on myönnetty rakennusluvat ja maapohjaa koskevat työt on jo aloitettu. Itse rakentaminen käynnistyy kesällä.

– Tätä ennen valtuusto luonnollisesti tekee lopullisen päätöksen rahoituksesta.

Saila Piipari-Huovila / Kokoomus

– Näemme tapahtumakeskuksen merkittävänä osana Kantasataman kehittämistä ja kaupungin elinvoiman edistämistä. Myös synergiaedut rakenteilla olevan XAMK-kampuksen kanssa ovat kiistattomat ja tärkeässä roolissa arvioitaessa tapahtumakeskuksen merkitystä kaupungin kehittymiselle.

– Hankkeen urakkahinta selviää huhtikuussa. Keskustelu mahdollisesta lisärahoituksen tarpeesta käydään, kun lopullinen urakkahinta on selvillä ja asia tulee päätöksentekoon.

Antti Hyyryläinen / Vasemmistoliitto

– Budjetti on tietysti mitoitettava rahoituksen mukaan. Mikäli hankkeelle myönnetty rahoitus on riittämätön, on asia tietysti tuotava uudestaan valtuuston käsittelyyn.

– Haluan ensin kuulla tuon valtuustolle luvatun selvityksen, että asiasta on riittävästi tietoa.

– Voitaisiin myös aidosti pohtia vaihtoehtoa, jollaiseksi tapahtumakeskus oli alun perin tarkoitus suunnitella. Eli poistetaan suunnitelmasta urheilutapahtumiin varattu lisäys ja sijoitetaan jäljelle jäävä raha Arto Tolsa-areenan ja Karhuvuoren urheilutalon parannuksiin.

Jani Paananen / Perussuomalaiset

– Tietenkin asia pitää tuoda valtuuston käsiteltäväksi, jos jo aiemmin päätetty budjetti ei pidä.
– Lisäksi jos hanketta joudutaan karsimaan, jotta budjetissa pysyttäisiin, olisi silloinkin valtuuston käsittely tarpeen.

– Tässä tilanteessa päättäjille tulisi antaa selvitys, paljonko rakennus tulisi maksamaan ja paljonko siitä joudutaan karsimaan, jotta budjetissa pysyttäisiin.

Petri Pietiläinen / Vihreät

– Tilanne ei sinänsä ole muuttunut: valtuuston antama 24 miljoonan valtuutus on edelleen voimassa.

– Mikäli neuvotteluissa SRV:n kanssa nousee esille asioita, jotka aiheuttavat hinnan nousun, asia on tuotava valtuustoon.

– Asia on tuotava mahdollisimman nopeasti laajempaan keskusteluun ja mietittävä, mikä tapahtumakeskuksessa on välttämätöntä ja mikä ei. Toiveita on ollut paljon, joihin nähden budjetti on ollut liian pieni.

Vesa Levonen / Kansalaispuolue (sit.)

– Asia on luonnollisesti saatettava valtuuston uudelleen käsittelyyn, jos kustannukset nousevat.

– Vaikka tilanne on hankala Xamkin kytkyn kanssa, itse suosittelisin ainakin hankkeen jäädyttämistä näissä nykyisissä olosuhteissa välittömästi. Tai sitten kokonaan hyllyttämistä, kun nähdään tämä vuosi ja auttaako rokotteet voittamaan koronan ja onko tapahtumia ylipäätään pikkuhiljaa mahdollista järjestää.

– Olen ollut hylkäämisen kannalla jokaisessa asiaa valtuuston äänestyksessä johdonmukaisesti ja perustelut eivät ole muuttuneet, vaan päinvastoin hankkeesta on tullut entistä riskialttiimpi.

– Tällä on kauaskantoisia ja isoja taloudellisia vaikutuksia Kotkalle, jotka voivat myös vaarantaa koko Kotkan taloudenpidon vuosiksi eteenpäin, jos riskit toteutuvat.

Mikko Almgren / KD

– Emme halua alkaa arvailemaan tätä isoa kokonaisuutta ja siinä nyt ilmenneitä uusia käänteitä puutteellisin tiedoin ennen kuin saamme selvityksen kaupunginjohtajalta, hallitukselta ja vastaavilta virkamiehiltä, mitä tässä on oikeasti nyt tapahtunut ja tapahtuu.

Päivitetty 17.3. kello 8.54, lisätty Pia Hurtan viimeinen kommentti.

Lue aiheesta aiemmin kirjoitettua:

https://kymensuu.helena.loopy.fi/tapahtumakeskuksen-urakkakilpailuun-ei-yhtaan-tarjousta/

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa