Mahdollisella Venäjän kaasutoimitusten loppumisella on Kotkan seudulla eniten merkitystä teollisuuslaitoksille. Kaasuriippuvaisin tuotantolaitos lienee MM Kotkamills. MM Kotkamillsin tarvitsemasta maakaasusta vajaa puolet tulee Venäjältä.
– Tilanne on erittäin huolestuttava, sanoo MM Kotkamillsin toimitusjohtaja Päivi Suutari.
MM Kotkamills on myös valtakunnan tasolla merkittävä maakaasun käyttäjä. Se käyttää 5-6 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta kaasusta.
Osa toiminnoista ajettaisiin alas
MM Kotkamills käyttää maakaasua höyryn valmistamiseen, jota se tarvitsee niin sahan toimintaan kuin laminaattipaperin ja kartongin valmistamiseen. Maakaasusta MM Kotkamills tekee myös sähköä, jota ajoittain tuotetaan jopa yli oman tarpeen.
Vähän yli puolet MM Kotkamillsin tarvitsemasta kaasusta tulee nesteytettynä LNG:nä Baltiasta. Suutarin mukaan MM Kotkamills seuraa tiiviisti tilannetta ja varautuu Venäjältä tulevien kaasutoimitusten loppumiseen. Se on tiiviissä yhteistyössä yhteistyökumppaneihin, niin venäläisen kaasun kuin LNG:nkin toimittajiin.
Suutarin mukaan kaasun loppuminen tarkoittaisi, että osaa tehtaan toiminnoista ei mahdollisesti pystyttäisi pitämään käynnissä. Sähkön valmistamisen lopettaminen tietäisi lisälaskua, koska sähkö jouduttaisiin ostamaan verkosta.
Kaasun loppumiseen MM Kotkamills valmistautuu myös investoimalla öljyn tai jatkossa uusiutuvien polttonesteiden polttamiseen. Tehtaalla on jo ennestään laitteistoa, putkistoa ja öljysäiliöitä, joita nyt laitetaan kuntoon noin 1,5 miljoonalla eurolla.
– Kaikilla tuotteillamme on nyt hyvä kysyntä. Olemme myös juuri kertoneet 30 miljoonan investoinnista kahteen arkkileikkuriin. Olisi harmillista, jos kaasun loppuminen vaikeuttaisi hyvää kehitystä, Suutari sanoo.
Sunila siirtynyt LNG:hen
Myös Stora Enson Sunilan tehdas on käyttänyt venäläistä maakaasua. Stora Enso ilmoitti heti Venäjän hyökkäyksen alettua, että se pysäyttää viennin, tuonnin ja toiminnot Venäjän kanssa maaliskuun alussa.
– Olemme jo korvanneet Venäjältä tulleen maakaasun pääasiassa LNG:llä kaikissa yksiköissämme, esimerkiksi Sunilassa, jonne Venäjän maakaasua on tullut, sanoo Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen.
Sunilan tehtaalla selluntuotannon sivuvirroista kehitettyä ligniiniä voi Härkösen mukaan toki myös tarvittaessa hyödyntää energiantuotantoon, mutta maakaasu on nyt korvattu pääosin LNG:llä.
Kotkan Energia turvautuu Baltiaan
Maakaasun mahdollisella loppumisella on merkitystä myös Kotkan Energialle, vaikka pääosin se käyttää kaukolämmön tuotannossa bio- ja kierrätyspolttoaineita sekä turvetta.
– Olisihan se hankala tilanne, jos kaasu loppuisi kokonaan. Olemme kuitenkin varautuneet ja tehneet varauksia Baltian maiden kaasuvarastoista, joista saamme tarvittaessa kaasua usean kuukauden tarpeisiin.
– Monet muutkin ovat Baltian kaasusta kiinnostuneita, eikä sitä riitä loputtomiin, sanoo Kotkan Energian toimitusjohtaja Sami Markkanen.
Kotkan seudulla on myös jonkin verran omakotitaloja, jotka lämpiävät maakaasulla. Niitä on erityisesti Sunilassa. Markkasen mukaan moni omakotitalo on viime vuosina siirtynyt kaukolämpöön verkoston laajentuessa.