Vietnamilaisia opiskelijoita on tulossa Kotkan lyseoon

Kotkan lyseo kansainvälistyy syksyllä, mikäli suunnitelmat toteutuvat. Kuva: Carl Irjala

Kotka on lähtemässä mukaan valtakunnalliseen kokeiluun, jossa lukioihin tuodaan kansainvälisiä opiskelijoita. Kotka ottaisi kaksi opiskelijaa Vietnamista Kotkan lyseoon ensi syksynä. Elinvoimalautakunta käsittelee esitystä ensi viikolla.
Pilottivaiheessa eli tänä vuonna Suomeen on tulossa noin 30 kansainvälistä opiskelijaa kolmesta lähtömaasta. Lukiopilottiin osallistuvia kuntia ovat muun muassa Salo, Lappeenranta, Pori, Mänttä-Vilppula ja Rantasalmi.

Asian esittelijän, kehitysjohtaja Terhi Lindholmin mukaan toiminnan tarkoituksena on edistää kansainvälisyyttä ja kansainvälisiä yhteyksiä ja osaamista Kotkassa. Kansainvälisten opiskelijoiden saaminen lukioon on avaus, jonka laajentamista arvioidaan pilotin kokemusten perusteella.
Ajatuksena on, että pidemmällä tähtäimellä on mahdollista saada lisää kansainvälisiä opiskelijoita tulemaan ja jäämään Kotkaan, jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun ja kansainvälisiksi suomenkielentaitoksiksi osaajiksi alueen elinkeinoelämään. Lukiopilotin myötä syntyvään yhteistyön myötä kartoitetaan myös mahdollisuuksia yhteistyöhön elinkeinoasioissa.
Lukiopilotin takana on Finest Future Oy, jossa toimii muun muassa Peter Vesterbacka. Finest Future Oy organisoi maksua vastaan suomenkielentaitoisten lukio-opiskeluun kelpoisten nuorten valinnan näiden kotimaassa, orientoimisen, tukitoimet ja maahantuloprosessit. Vietnamilaisille opiskelijoille järjestetään yhteinen vietnaminkielinen tukiresurssi Suomeen.

Kaupunki sitoutuu tarjoamaan opiskelijoille maksuttomat lukio-opinnot lain määräämine opintoetuuksineen sekä majoituksen. Opiskelijat asettuvat asumaan kaupungin tarjoamaan majoitukseen, mahdollisesti perheisiin.
Opiskelijat otetaan yhteishaun kautta hakemuksesta rehtorin päätöksellä. Opiskelijat hakevat yhteishaussa opintopolun kautta ns. ulkomaisella todistuksella. Lukiolain mukaan hakukelpoisuuden antaa myös ulkomailla suoritettu perusopetuksen oppimäärää vastaava koulutus.
Lukiopilotin opiskelijat otetaan normaalien aloituspaikkojen lisäksi. Näin he eivät vie opiskelupaikkoja paikallisilta hakijoilta. Sopimus on kolmivuotinen kattaen opiskelijoiden koko lukio-opiskelun Kotkassa. Suorat kustannukset pilotista kaupungille ovat 21 000 euroa (+alv).

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa