Vihreitä ehdokkaita saisi olla enemmän Kotkassa

Tiina Rosberg

KUNTAVAALIT 18.4.2021
Osa 5 / VIHREÄT

Kotkan seudun vihreät teki viime viikolla kuntavaalivalmisteluja yhtä epätietoisissa tunnelmissa kuin muutkin Kotkan valtuustopuolueet: järjestetäänkö vaalit huhtikuussa vai siirretäänkö syksyyn?

– Olemme tällä hetkellä ehkä enemmän sitä mieltä, ettei kannata siirtää, koska tulevaisuuden tilanteestakaan ei ole mitään takuita, sanoi vihreitten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Rosberg.
Hän kuitenkin korosti, että oikeusministeriön ja THL:n pitää arvioida vaalien järjestäminen turvalliseksi.

– Henkilökohtaisesti toivon, että vaalivirkailijat saisivat halutessaan rokotukset.
Rosberg miettii siirtämisen aiheuttamia ongelmia.

– Jos vaaleja lykättäisiin esimerkiksi syksyyn, se vaatisi nykyisten luottamushenkilöiden kauden pidentämistä, jolloin valtuustokauden syklikin muuttuisi taas.

– Lisäksi edessä ”kummittelevat” mahdolliset aluevaalit ja jos ajateltaisiin yhdistää kahdet vaalit, nykyisen valtuuston kausi pidentyisi entisestään.

– Toki hyvin suunnitellen kaikki on mahdollista.

Vihreitten vaalivalmistelut ovat sujuneet muuten hyvin, mutta ehdokkaita saisi Rosbergin mielestä olla enemmän. Viime viikolla tilanne oli se, että ehdokkaaksi oli hyväksytty 24 henkilöä. Nyt ollaan jo noin 30 ehdokkaassa. Viime vaaleissa vihreät sai listalleen 41 ehdokasta, mutta sitä aiemmin 25, joten täydestä listasta vihreät on toistaiseksi voinut vain uneksia.
Rosbergin mukaan vaalityön alkuvaiheessa porukka oli innokasta ja ehdokkaita saatiin, mutta viime aikoina on otettu vähän takapakkia.

– Liekö koronaväsymystä vai mitä, mutta monet ehdokkaaksi kysytyistä on vastannut, että kyllä, mutta vasta neljän vuoden kuluttua.
Rosberg arvelee, että monilla potentiaalisilla ehdokkailla on juuri nyt paljon haasteita omassa arjessa, eikä voimat enää riitä yhteiskunnallisiin asioihin. Osalla on pieniä lapsia, osalla taas iäkkäitä vanhempia ja etätyötä tai lomautusuhkaa.

Vihreät tavoittelee vaaleissa nykyistä paikkamäärää eli kuutta valtuutettua. Kolme nykyisistä valtuutetuista (Marianne Bruce, Tommi Iivonen ja Petri Pietiläinen) on ehdolla myös tulevaan valtuustoon, kaksi (Mervi Haakana ja Maria Lehtomeri) jää pois ja Juha Attenberg ei ole vielä ilmoittanut lopullista kantaansa.
Tauon jälkeen uudelleen valtuustoon pyrkii viestinnänopettaja Leena Griinari sekä kaupunginhallituksessa vihreitten edustajana tällä kaudella istunut Hanna-Kaisa Lähde.

Uusiakin kasvoja listalla on kuten Kotkan entinen, eläkkeellä oleva, ympäristöjohtaja Eeva Linkola ja koripalloilija Mike (Michael) Pounds.
Poissa listalta on puolestaan meribiologi Annika Aalto, joka jäi pois valtuustosta kesken tämän kauden paikkakunnalta pois muuton vuoksi. Hän sai viime vaaleissa vihreistä eniten ääniä (405). Myös Lehtomeri (ent. Länsimies) pärjäsi hyvin ”jäsenten välisissä” 253 äänellään.

Vihreät lähtee kuntavaaleihin ohjelmalla, joka on hengeltään paljon samanlainen kuin edellisissä vaaleissa. Painopisteet ovat muun muassa koulutuksessa, joukkoliikenteessä ja ennaltaehkäisevissä palveluissa.

– Euron bussi on vaihtunut maksuttomaan ja esteettömään joukkoliikenteeseen.

– Vaadimme kaupungilta rohkeasti feminististä sekä ”vihreää” elinkeino- ja koulutuspolitiikkaa, jotta nuoret naiset eivät karkaisi Kotkasta ja hiilineutraaliustavoitteet toteutuvat.
Kotkan seudun vihreitten vaaliohjelma on luettavissa osoitteessa: kotkanseudunvihreat.fi.

Kymensuun juttusarja Kotkan valtuuston pyrkivistä puolueista päättyy seuraavassa numerossa 31.3. Silloin puheenvuoron saavat Kristillisdemokraatit ja Ruotsalainen kansanpuolue.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa