Vihreitten lippujen kaupunki – kuinka kauan?

Kolmessa Kotkan erikoispuistossa liehuu lipputangossa vihreä lippu, Green Flag. Sapokan vesipuiston, Katariinan meripuiston ja Karhulan Jokipuiston lisäksi tulevaisuudessa lippuja voi olla Kotkassa enemmänkin: Kotkan anoi tänä vuonna laatupuistojen kansainvälistä statusta myös Sibeliuksenpuistolle ja Fuksinpuistolle.
Suomen yhteensä kuudesta Green Flag Award -statusta kantavasta puistosta kolme on Kotkassa. Green Flag Award on paitsi tunnustus, se myös velvoittaa. Jos puistosta ei pidetä hyvää huolta, lippu ei kauan tangossa liehu. Se on ansaittava aina uudestaan.

Green Flag Award -järjestelmän yhtenä tavoitteena on vakiinnuttaa puistojen yleiset kunnossapidon standardit. Kotkan puistotoimen kehittämässä mallissa kunnossapito on enemmän kuin joskus saavutetun tilanteen säilyttämistä. Kunnossapidon kautta puistoa on mahdollista kehittää yhä laadukkaammaksi.
Viheralue ei ole koskaan valmis eikä täydellinen. Kunnossapitäminen tarkoittaa myös muutoksiin ja käyttäjien tarpeisiin vastaamista.
Kunnossapitäminen vaatii rahaa. Kotkassa puistojen vuosittain tarvitsema investointi on kuitenkin vain promilleja Kotkan kokonaisinvestoinneista, mutta sillä saadaan valtavasti iloa, hyvinvointia ja hyötyä, myös turistien tuomia euroja.

Suurin virhe, joka nyt voidaan tehdä, on leikata puistojen välttämätöntä rahoitusta. Kotkan puistoja ei ole rakennettu suurella rahalla, vaan taidolla ja näkemyksellä. Näkemyksen puutteella ne voidaan myös tuhota.
Olisi enemmän kuin suotavaa, että valtuustoryhmät löytäisivät yhteisen sävelen ennen budjettikokoustaan. Suotavaa olisi myös, ettei tätä samaa ”uhataan leikata”-leikkiä tarvitsisi käydä joka vuosi. Puistotoimi ansaitsee työrauhan.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa