Viirinkallion kerrostalo ei nouse vielä

Viirinkallion tontilla maapohjan rakentaminen on käynnissä.

Asumisosuuskunta-mallilla rakentuva kerrostalo Karhulan Viirinkalliossa ottaa aikalisän. Kotkan uusi asumisosuuskunta-kampanja lanseerattiin keväällä 2021 osuuskunta-asumisesta kiinnostuneita kartoittamalla. Osuuskuntaa kohtaan osoitettu mielenkiinto yllätti hankkeen taustalla olevan Suhola-yhtiöt Oy:n positiivisesti ja yhteydenottoja osuuskunta-asumisesta kiinnostuneilta on tullut useita kymmeniä.

Kesäkuukausien aikana toteutetussa kampanjassa tarkasteltiin asumismuodon kiinnostavuuden lisäksi myös uuden asumisosuuskuntatalon sijoittumista. Vastausten perusteella Karhulan Viirinkallio, jossa Suhola-yhtiöillä on ollut tonttivaraus hankkeeseen liittyen, sekä Kotkansaari kiinnostavat yhtä paljon. Oman kodin sijainti on merkittävä asia, sillä vastauksissa vähemmistöä edustavat vastaajat, jotka ovat kiinnostuneita kotkalaisesta asumisosuuskuntatalosta sijainnista riippumatta.

– Vaikka mielenkiinto tuntemattomampaa asumisen mallia kohtaan oli positiivista, ei hankkeesta alustavasti kiinnostuneiden lukumäärä saavuttanut kesäkuukausien aikana sellaista määrää, jolla päätös hankkeen etenemisestä voitaisiin tehdä. Lisäksi kevättalvella Kotkan uusi asumisosuuskunta-hanketta ja sen aikataulua suunnitellessa ei aavistettu millaisia muutoksia kuluva vuosi toisi rakennusalalle toteaa toimitusjohtaja Hannu Suhola Suhola-yhtiöt Oy:stä.

Suholan mukaaan tällä hetkellä alaa haastavat rakentamisen ja raaka-aineiden kohonneet kustannukset. Osuuskunta-asumisen tärkeä ulottuvuus ovat rakennuttamisen ja asumisen edulliset kustannukset ja tämänhetkinen kustannustilanne aiheuttaa merkittävän riskin hankkeen kannattavalle ja turvalliselle toteuttamiselle. Osuuskunta-asumisessa talon tulevat asukkaat rakennuttavat yhdessä itselleen kotitalon.

Suhola-yhtiöissä todettiinkin, että perustettavalle osuuskunnalle, sen tuleville asukkaille sekä Suhola-yhtiöille tämän hetkinen tilanne on liian epävarma.

Hautajaisia hankkeelle ei kuitenkaan vielä järjestetä, sillä Suhola-yhtiössä haudutellaan asiaa ja selvitetään syksyn aikana toimintamallia, jolla Kotkan uusi asumisosuuskunta-hanke voitaisiin viedä eteenpäin. Mahdollisuutena olisi alan toimijoiden kumppanuusmalli, jossa hankkeen riskit ja kustannukset jakautuisivat useammalle taholle.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin