Viirinkallion kerrostalo ei nouse vielä

Viirinkallion tontilla maapohjan rakentaminen on käynnissä.

Asumisosuuskunta-mallilla rakentuva kerrostalo Karhulan Viirinkalliossa ottaa aikalisän. Kotkan uusi asumisosuuskunta-kampanja lanseerattiin keväällä 2021 osuuskunta-asumisesta kiinnostuneita kartoittamalla. Osuuskuntaa kohtaan osoitettu mielenkiinto yllätti hankkeen taustalla olevan Suhola-yhtiöt Oy:n positiivisesti ja yhteydenottoja osuuskunta-asumisesta kiinnostuneilta on tullut useita kymmeniä.

Kesäkuukausien aikana toteutetussa kampanjassa tarkasteltiin asumismuodon kiinnostavuuden lisäksi myös uuden asumisosuuskuntatalon sijoittumista. Vastausten perusteella Karhulan Viirinkallio, jossa Suhola-yhtiöillä on ollut tonttivaraus hankkeeseen liittyen, sekä Kotkansaari kiinnostavat yhtä paljon. Oman kodin sijainti on merkittävä asia, sillä vastauksissa vähemmistöä edustavat vastaajat, jotka ovat kiinnostuneita kotkalaisesta asumisosuuskuntatalosta sijainnista riippumatta.

– Vaikka mielenkiinto tuntemattomampaa asumisen mallia kohtaan oli positiivista, ei hankkeesta alustavasti kiinnostuneiden lukumäärä saavuttanut kesäkuukausien aikana sellaista määrää, jolla päätös hankkeen etenemisestä voitaisiin tehdä. Lisäksi kevättalvella Kotkan uusi asumisosuuskunta-hanketta ja sen aikataulua suunnitellessa ei aavistettu millaisia muutoksia kuluva vuosi toisi rakennusalalle toteaa toimitusjohtaja Hannu Suhola Suhola-yhtiöt Oy:stä.

Suholan mukaaan tällä hetkellä alaa haastavat rakentamisen ja raaka-aineiden kohonneet kustannukset. Osuuskunta-asumisen tärkeä ulottuvuus ovat rakennuttamisen ja asumisen edulliset kustannukset ja tämänhetkinen kustannustilanne aiheuttaa merkittävän riskin hankkeen kannattavalle ja turvalliselle toteuttamiselle. Osuuskunta-asumisessa talon tulevat asukkaat rakennuttavat yhdessä itselleen kotitalon.

Suhola-yhtiöissä todettiinkin, että perustettavalle osuuskunnalle, sen tuleville asukkaille sekä Suhola-yhtiöille tämän hetkinen tilanne on liian epävarma.

Hautajaisia hankkeelle ei kuitenkaan vielä järjestetä, sillä Suhola-yhtiössä haudutellaan asiaa ja selvitetään syksyn aikana toimintamallia, jolla Kotkan uusi asumisosuuskunta-hanke voitaisiin viedä eteenpäin. Mahdollisuutena olisi alan toimijoiden kumppanuusmalli, jossa hankkeen riskit ja kustannukset jakautuisivat useammalle taholle.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa