Yhdelle roska on toiselle aarre – Kotkan kierrätys ja avustus ottaa vastaan tavaraa ja lahjoittaa sitä edelleen

Anne Ruonala (vas.) ja Päivi Pirtilä toivovat joulun alla varsinkin lelulahjoituksia, mutta kaikki hyväkuntoinen tavara kelpaa.

Kotkan kierrätys ja avustus on tavallaan kauppa, koska sieltä löytyy kaikenlaista arjen tarpeisiin sopivaa tavaraa. Se ei kuitenkaan ole kauppa, sillä siellä ei raha liiku. Sinne voi tuoda itselle tarpeetonta tavaraa ja ottaa mukaansa tarvitsemansa, maksutta. Ottaakseen ei tarvitse tuoda mitään.
Äiti tai ainakin isoäiti opetti, että jouluksi pitää komerotkin siivota. Jos isoäidin neuvot ovat tiukasti mielessä, tai vaikka eivät olisikaan, nyt on oivallinen hetki kaivaa kaapeista ylimääräiset tavarat ja viedä ne paikkaan, josta avun tarpeessa olevat voivat niitä hakea.

– Toivomme, että ihmiset muistaisivat meidät. Se, mikä on toiselle roska, on toiselle aarre, sanoo Päivi Pirtilä, joka on yksi parista kymmenestä vapaaehtoisesta, jotka pyörittävät Kotkan kierrätystä ja avustusta.
Joulunalusaika näkyy myös täällä. Lahjoiksikin tavaroita haetaan ja leluista ja lastentarvikkeista on huutava pula. Kuvakirjat sopivat myös maahanmuuttajalasten tutkittaviksi.

Kirjat, varsinkin lastenkirjat, ovat erittäin tervetulleita.

Auttaminen on konkreettista
Kotkan kierrätys ja avustus toimii Kotkansaarella osoitteessa Satamakatu 3. Niin ikään vapaaehtoisena työskentelevän Anne Ruonalan mielestä auttaminen ja hyväntekeminen ovat syitä, miksi hän on toiminnassa mukana.
Pirtilän mukaan tavaran antaminen sitä tarvitseville on konkreettista, eikä tarvitse rahan kanssa pelata. Molempien mielestä myös se, että vapaaehtoisten porukasta on tullut mukava yhteisö ja hyvä tiimi, antaa paljon.

Korona on lisännyt avun tarvetta
Vaikka monet asiakkaat ovat vähävaraisia, kuten maahanmuuttajia, Kotkan kierrätys ja avustus toivottaa kaikki tervetulleiksi. Ruonala ja Pirtilä ovat huomanneet, että monet nuoret, joille muut arvot kuin kuluttaminen ovat tärkeitä, käyvät etsimässä sopivia vaatteita tai astioita ensi kotiin.
Kotkan kierrätys ja avustus ottaa vastaan hyväkuntoisia vaatteita, astioita, liinavaatteita, leluja, urheilutarvikkeita, kodin elektroniikkaa, vuodevaatteita, lastentarvikkeita ynnä muuta. Huonekaluja se ei juuri pysty ottamaan vastaan tilan puutteen vuoksi. Juuri nyt pulkat, liukurit, sukset, monot ja luistimet vaihtavat nopeasti omistajaa.
Ruonala ja Pirtilä ovat nähneet vapaaehtoistyössään monenlaisia elämänkohtaloita. Joskus joku on tullut sisään talvipakkasella pelkät linttaan astutut croksit jalassa ilman sukkia. Kerran sisään tuli mies, jolta oli tulipalossa mennyt kaikki.

– Koronan aikana avun tarvitsijoiden määrä on lisääntynyt todella paljon, Anne Ruonala sanoo.

Hyllyistä ja tangoista voi löytää lämmintä päälle puettavaa.

Yhteistyötä moneen suuntaan
Kotkan kierrätys ja avustus tekee yhteistyötä muun muassa Kaakkois-suomen Sininauhan, sosiaalitoimen, Villa Jensenin ja maahanmuuttotoimiston kanssa.

– Heiltä saamme yhteydenoton, mikäli joku ihminen on saanut esimerkiksi asunnon ja aloittaa tyhjästä kodista elämän rakentamisen. Alamme kerätä meille lahjoituksina tulleista tavaroista pakettia, joilla elämä lähtee käyntiin.

– Meihin otetaan myös yhteyttä, jos Kotkaan on saapunut maahanmuuttajia, joilla ei ole esimerkiksi talvivaatteita, Päivi Pirtilä kertoo.
Erityisesti Pirtilä ja Ruonala kiittävät Kotkan nuorisotoimea, jonka hallinnoimissa tiloissa avustuskeskus saa toimia.


Kotkan kierrätys ja avustus (Satamakatu 3) on avoinna ti klo 10-13, ke klo 17-19, to klo 10-13 ja 17-19 sekä la klo 10-13.
Kotkan kierrätys ja avustus hakee tavaraa mahdollisuuksien mukaan myös lahjoittajien luota. Yhteydenotot: Päivi Pirtilä / 045 6340019.

Yksittäinen kuppikin on hyvä lahjoitus avustuskeskukseen, jossa usein aletaan tyhjästä rakentamaan kotia avun tarvitsijalle.

Juttua korjattu 5.12. kello 8.36. Vilskan nimi muutettu Anne Ruonalaksi.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa