Puolueet asettelevat vasta askelmerkkejään ensi kevään kuntavaalikisaan. Valtuutetut miettivät, lähteäkö uudelleen ehdolle vai ei, monet Kotkassa lähtevät. Näkyvin luopuja on kokoomuksen Jari Elomaa, joka tuli kunnallispolitiikkaan parikymmentä vuotta sitten.
Elomaa tuli politiikkaan yrittäjien äänitorvena, mutta vuosien saatossa hänestä kehkeytyi kokoomuksen johtava paikallispoliitikko. Viime eduskuntavaaleissa hän lähti paikkaamaan aukkoa, jonka Marika Kirjavainen jätti luovuttuaan ehdokkuudesta kesken kaiken. Elomaa jäi kauaksi kansanedustajapaikasta.
Elomaan kokemukselle olisi kokoomuksessa varmasti vielä käyttöä, joten vaalistrategeilla riittää miettimistä, mistä lisää hyviä ehdokkaita löytyy.
Puolueet eivät ole vielä julkaisseet virallisia listoja kuntavaaliehdokkaista. Näyttäisi siltä, että Kotkan perussuomalaisten vaalivalmistelut ovat tässä vaiheessa kaikkein pisimmällä. Puoluetta ei voi ainakaan vaatimattomuudesta syyttää, sillä se aikoo vaaleissa vähintäänkin tuplata valtuutettujensa määrän nykyisestä kuudesta.
Moni demari ja kokoomuslainen saattaa naureskella perussuomalaisten uholle. Nykyiset suuret puolueet ovat tottuneet päättämään Kotkan asioista, eikä pienemmiltä ole tarvinnut paljon kysellä. Ylimielisyydessä piilee vaaransa.
Kuntavaaleissa Kotkan suuret puolueet ovat tottuneet siihen, että peruskannattajakunta takaa heidän asemansa ilman sen suurempia ponnisteluja. Luulisi, että perussuomalaisten järjestäytyneet rivit ja selkeät tavoitteet pakottavat valtapuolueetkin terästäytymään vaalikampanjoissaan. Tulevan valtuustokauden herruutta ei kenenkään kannata pitää itsestäänselvyytenä.
Lisää särmää kuntavaalit ovat kaivanneetkin. Laimea äänestysaktiivisuus Kotkassa edellisissä vaaleissa (53,6 %) kertoo osaltaan kuntapolitiikan vähäisestä kiinnostuksesta.